2 hlavní novinky roku 2016 v penzijním spoření

2 hlavní novinky roku 2016 v penzijním spoření

Doplňkové penzijní spoření neboli 3. pilíř důchodového systému je od ledna 2016 o něco atraktivnější. Hlavně proto, že se po 3 letech vrací možnost vybrat si našetřené peníze už v 60 letech. A spořit na penzi se státním příspěvkem lze nově i dětem.

1. Výplata od 60 let věku

Značně se zjednodušilo vyplácení peněz z penzijního spoření, o které můžete požádat, jakmile dosáhnete 60 let věku.

Stát začal lidi motivovat také výplatou formou penze, a ne jednorázovým vyrovnáním, které v praxi zatím dominuje. Pokud si od roku 2016 zvolíte výplatu naspořených peněz prostřednictvím minimálně 10leté penze, budete osvobozeni od zdanění výnosů ve výši 15 %.

2. „Penzijko“ i pro děti

Podstatnou novinkou je dětské penzijní spoření. Od roku 2016 jsou rodiče oprávněni uzavřít smlouvu třeba i na roční dítě, které bude mít možnost vybrat si v 18 letech až třetinu naspořených prostředků (bez příspěvků zaměstnavatele a státních příspěvků) a v penzijním spoření dál pokračovat. Hlavní výhodou tohoto produktu je státní podpora až 2 760 Kč ročně (při naspoření alespoň 12 000 Kč).

Než svým dětem založíte penzijní spoření, položte si otázky:

  • Nebudou peníze odesílané penzijnímu fondu chybět v rodinném rozpočtu?
  • Lze se spolehnout na výnosnost spoření, kterou zajišťuje státní příspěvek?
  • Budeme schopni a ochotni kvůli státní podpoře blokovat dětem peníze desítky let?

Prozatím rodiče dětem spořili převážně formou stavebního spoření, u kterého činí státní podpora 2 000 Kč ročně (při naspoření alespoň 20 000 Kč), a po 6 letech je možné peníze včetně podpory vybrat a použít libovolně.

Přesto experti očekávají, že do 5 let budou v České republice uzavřeny stovky tisíc smluv i na dětské penzijní spoření.

Inovací pro zajímavější penzijní spoření je více

Další změny penzijního spoření se týkají daňové oblasti a začnou platit až od roku 2017. Lidé, kteří budou spořit měsíčně alespoň 3 000 Kč, získají maximální státní příspěvky (2 760 Kč) a k tomu ušetří 3 600 Kč na daních. Dosud platí daňová úspora 1 800 Kč ročně při minimální měsíční úložce do penzijního fondu ve výši 2 000 Kč.

Také firmy mají být více motivovány v přispívání zaměstnancům, protože hranice pro daňové zvýhodnění vzroste roku 2017 ze současných 30 000 Kč na 50 000 Kč. Příspěvky zaměstnavatele na spoření zaměstnanců budou nadále osvobozeny od platby sociálního a zdravotního pojištění i od odvodu daně z příjmů právnických osob. Nové daňové podmínky bude možné využít v daňovém přiznání za rok 2017. Navýšení daňového zvýhodnění se podle odhadů vztáhne na 5 % účastníků penzijního spoření, protože ostatní si spoří nižší částky.

Průměrný klient aktuálně zaznamená i zvýšení poplatků za správu penzijního spoření a z ročních výnosů zhruba o 70 až 80 Kč ročně. Penzijní spoření je však v porovnání se stavebním spořením nebo investičním životním pojištěním z tohoto hlediska stále nejvýhodnější. Poplatky zůstávají i nadále nižší než před rokem 2013 a jejich mírné navýšení má navíc pozitvní efekt. Penzijním společnostem se totiž rozšiřují investiční možnosti, a mohou tak svým klientům zajistit vyšší výnosy.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení