Bankovní vs. nebankovní půjčky

Bankovní vs. nebankovní půjčky

Informace obsažené v tomto článku jsou mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Přestože se to na první pohled nezdá, rozdíl mezi nebankovní a bankovní půjčkou je velký. Vždy záleží na klientovi, která forma mu bude lépe vyhovovat. Abyste se zorientovali v těchto rozdílech, pomůže vám tento článek.

Jistě jste se s termíny "bankovní" a "nebankovní" už setkali. Ovšem půjčky těchto institucí mají vždy svá pravidla a specifika. Konkrétní a aktuální situace klienta většinou rozhodne, jakou alternativu si zvolí.

Nízký úrok u bankovních úvěrů

Bankovní půjčku, jak již z názvu vyplývá, poskytuje banka. Oproti nebankovním půjčkám má ta bankovní jednu nespornou výhodu – nižší úrok. Běžně můžete získat finanční hotovost již s desetiprocentním úročením, přičemž záleží na tom, zda potřebujete půjčku bezúčelovou, či účelovou. V případě bezúčelových úvěrů nemusí klienti dokládat, nač finanční prostředky použili.

Protože banky a jejich produkty kontroluje Česká národní banka, máte jistotu, že nenaletíte úvěrovým podvodníkům.

Nevýhoda bankovní půjčky tkví v kontrole. Dozor ze strany bankovních institucí musíte určitě očekávat. Banky si prostřednictvím registrů dlužníků projdou platební záznamy. Registry zachytávající veškeré dluhy, nedoplatky či sankce mohou klientům způsobit odmítnutí půjčky.

Náročnější je taktéž administrativní část transakce. Klient musí doložit průkazy totožnosti, doklad o výši příjmů, bankovní výpis a také záznam, zda bydlí v pronájmu nebo ve vlastní nemovitosti. Po kontrole a podpisu smlouvy obdrží peníze na bankovní účet.

Rychlost vyřízení je hlavní výhodou nebankovních půjček

Potřebujete-li peníze rovnou na ruku, je nebankovní půjčka tím ideálním řešením. Administrativně nenáročný úvěr s vyšším úrokem, tak by se dala ve stručnosti charakterizovat nebankovní půjčka.

Výhodou takového úvěru je fakt, že jej můžete získat poměrně snadno a rychle. Minimum společností zabývajících se nebankovními půjčkami kontroluje klienty pomocí registrů. Pokud projdete interní kontrolou, spočívající v tom, zda nemáte další nesplacenou půjčku u konkrétní úvěrové společnosti, většinou požadovaný úvěr dostanete. Nejenom že jej budete mít téměř ihned připraven k vyzvednutí, dokonce nebudete zatěžováni byrokratickou administrativou.

Nevýhoda nebankovní půjčky tkví ve vysokém úroku. V určitých případech klient nese riziko, že úvěrová společnost, s níž úvěr dohodl, je nebo se stane nesolventní. V dnešní době však existuje řada internetových srovnávačů a odborných stránek, kde naleznete informace o problémových společnostech. Díky těmto nástrojům a kladným referencím se podvodníkům můžete zdárně vyhnout.

V případě srovnání bankovních a nebankovních půjček vždy záleží na preferencích klienta, zda potřebuje půjčku okamžitě, bez složitých úkonů, nebo jestli chce ušetřit a na úvěr si počkat. Důsledná kontrola a výběr finanční instituce, od níž si chceme půjčit, by měla být pravidlem.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení