Budete muset splácet dluhy svého partnera?

Budete muset splácet dluhy svého partnera?

Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Být zadlužen je dnes považováno za docela běžné. Co když ale máte své závazky v pořádku a najednou se objeví nesplacený dluh Vašeho manžela nebo manželky? Nezáleží na tom, zda o partnerových dluzích víte a zda s nimi souhlasíte, řešit je budete muset. Stačí, aby smlouva o půjčce byla podepsána jedním z manželů, a dluží oba. Nepomůže ani předmanželská smlouva upravující společné jmění manželů. V následujícím článku popíšeme, jak je to se společnými dluhy a kdo je za ně odpovědný. 

Jeden z manželů si půjčí, druhý o tom netuší. Jeden z manželů nesplácí, druhý bude muset. Takto může vypadat situace, když nejsou finance spravovány ve vzájemné shodě oběma partnery. Uzavře-li Váš protějšek smlouvu o půjčce, případný dluh bude vymáhán i na Vás. Skutečnost, že pod smlouvou podepsáni nejste a možná o ní ani nevíte nebo s ní vůbec nesouhlasíte, nehraje žádnou roli. Exekutorské pravomoci jsou rozsáhlé a může být obstaven i účet toho z manželů, který není faktickým dlužníkem. 

A nový občanský zákoník ještě přitvrzuje. Od letošního roku ručíte za všechny dluhy svého manžela nebo manželky. Tedy nejen za ty, které vznikly po svatbě, ale i za ty dřívější. A ručíte majetkem, který se po svatbě stává společným jměním manželů.

Ani předmanželská smlouva nemůže druhého z manželů ochránit před spoludlužnictvím. Co se týče společných závazků, nový zákoník tuto smlouvu ignoruje a situaci řeší, jako kdyby žádná sepsána nebyla. Možnosti ochrany jsou mizivé. Co byste však měli učinit ihned, jakmile zjistíte, že Váš protějšek nesplácí, je sdělit věřiteli, že s dluhem nesouhlasíte.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení