Chraňte svoji domácnost

Chraňte svoji domácnost

Zajištěné bydlení je jedna z nejdůležitějších věcí v životě člověka. Denně lidé pracují, aby si mohli svůj byt či dům vybavit kvalitními spotřebiči, kupují moderní počítače, televize a luxusní nábytek. Tyto věci jsou ovšem vystaveny mnohým rizikům v podobě například krádeže, požáru nebo povodně. Zvýšit ochranu movitých věcí lze pojištěním. Škodě sice pojištění nezabrání, ale dokáže minimalizovat finanční ztráty v důsledku nutnosti znovupořízení poškozených věcí.

Pojištění domácnosti kryje škody, které vznikají na základě vloupání a krádeže nebo živelnou pohromou, která může mít podobu povodně, požáru, zemětřesení, pádu stromu atp. Cena pojištění se odvíjí od pojistného krytí a od výše spoluúčasti, kterou v případě škody zaplatí poškozený. Cena zohledňuje také lokalitu, kde se domácnost nachází. Dražší pojištění sjednáte v Praze a na opuštěných místech. Roli hraje rizikový faktor, který bere v potaz vyšší riziko vloupání. V některých případech je zohledňováno i podlaží, ve kterém je byt, neboť v přízemí hrozí vyšší pravděpodobnost vniknutí oknem či balkónem. Vzhledem k tomu, že jde o vybavení bytu, nezáleží na tom, zda máte byt v osobním vlastnictví, či pronajatý. 

V oblastech, kde jsou časté povodně, se pojišťovny zdráhají uzavřít pojistnou smlouvu a mnohdy jsou domácnosti v těchto místech nepojistitelné. Pojišťovny rozlišují pojmy povodeň a záplava. Povodeň představuje vodu vylitou z koryt vodních toků nebo nádrží a záplava je stojatá či tekoucí voda vzniklá z jiné příčiny než povodeň. Touto příčinou může být vydatný déšť či tání sněhu. Zkontrolujte si, jak tato rizika kryje Vaše pojišťovna.

Pojistnou částku odhaduje zákazník sám a následně je z ní určeno maximální plnění od pojišťovny. Je potřeba částku odhadnout co nejpřesněji, jinak hrozí buď podpojištěnost a pojišťovna Vám případnou náhradu úměrně zkrátí, nebo naopak sjednáte-li vyšší pojistnou částku,  obdržíte plnění maximálně ve výši skutečné hodnoty domácnosti.

Čím vyšší pojistnou částku si budete chtít sjednat, tím vyšší úroveň zabezpečení majetku bude pojišťovna požadovat. Budete muset mít například bezpečnostní zámek, požární hlásiče nebo trezor na cennosti.

Pojišťovny také rozlišují novou a časovou hodnotu. Pokud zvolíte novou hodnotu, pojišťovna vám poskytne plnění v takové částce, abyste si danou věc mohli koupit novou. Při využití časové hodnoty musíte počítat s tím, že bude brán ohled na opotřebení věci a vyplacená částka bude o to menší.

Dejte si také pozor na to, jaké jsou výluky z pojištění, a zjistěte si možnosti připojištění. V základu bývají předměty pojištěny jen do určité sumy, takže pokud vlastníte dražší vybavení, je potřeba právě připojištění.

Pojistnou smlouvu nezapomínejte aktualizovat. Pokud se změní hodnota věcí ve vaší domácnosti, měla by se nová situace odrazit i ve smluvních podmínkách. Ke smlouvě se většinou váží i určité bonusy. Standardně bývá přiznáván bonus za bezškodní průběh a také lze využít i věrnostních programů pojišťoven. Pojištění je produkt jako každý jiný a pojišťovny se snaží nalákat klienty pomocí co nejatraktivnějších podmínek. Proto nekývněte hned na první nabídku, ale porovnejte více možností, které je vám trh schopen poskytnout.

Ing. Monika Veličková
Autor: Ing. Monika Veličková

Jmenuji se Monika Veličková a specializuji se jako realitní a investiční poradce v Olomouckém kraji a v rodných Jeseníkách. Ve své každodenní praxi propojuji svět financí a realit do jedné, pro lidi dostupné služby, díky které získávají benefity VIP klientely.
 
Mým posláním je plnit klientům jejich životní cíle, např. vlastní bydlení, finanční nezávislost. Finanční plánování, se kterým denně pracuji, zajišťuje pro mé klienty dostatečný finanční kapitál na splnění jejich cílů. Provádím je bezpečně a s jistotou jejich finančním životem. Stejné principy uplatňuji i při své realitní činnosti, při které řeším prodej nemovitosti svým klientům. Bezpečí, lidský přístup a jistota celé transakce – to lidé nejvíce oceňují na mé práci realitního makléře.
 
I s Vámi se velmi ráda potkám a seznámím Vás osobně se svými službami.
 
Těším se na Vás  Monika

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení