Co jsou pilíře důchodové reformy?

Co jsou pilíře důchodové reformy?

Důchodová reforma – sousloví skloňované ve všech pádech, ve všech médiích. Politici, finančníci, anylytici diskutují o výhodách a nevýhodách důchodové reformy, ale co vlastně jsou jednotlivé pilíře?  A co to znamená pro mne, budoucího důchodce?  V následujícím článku se dozvíte o jednotlivých pilířích důchodůvé reformy více.

Stručné shrnutí pilířů důchodové reformy

I. pilíř
Prvním pilířem je vlastně současný průběžný systém, který bude platit i nadále. Musíme však brát ohled na zvyšující se počet starobních důchodců a snižující se počet aktivně pracujících, kteří do průběžného systému přispívají. Bude proto klesat výše vyplácených důchodů. Jak průběžný systém funguje? Aktivně pracující odvádějí měsíčně 28 % vyměřovacího základu mzdy do státního systému. Odtud jsou prostředky rozdělovány důchodcům ve formě starobního důchodu. Logicky z toho vyplývá, že pokud do systému bude přispívat nižší počet pracujících a bude z něj čerpat vyšší počet důchodců, bude se snižovat výše vyplácených důchodů.

II. pilíř
Ten, kdo se rozhodne vstoupit do druhého pilíře důchodové reformy, bude od roku 2013 přispívat do průběžného systému nikoliv 28 % z vyměřovacího základu mzdy ale pouze 25 %. Zbývající 3 % bude platit do fondu, který si sám zvolí, ale musí si do něj přispívat dalšími 2 % ze základu mzdy. Po dovršení důchodového věku mu bude vyplácen starobní důchod z průběžného systému a zároveň mu bude vyplácena renta z prostředků, které si naspořil ve fondu druhého důchodového pilíře. Zde je velice důležité, jakou dobu si dotyčný do fondu spořil, jakou částku spořil (5 % z vyměřovacího základu mzdy) a jakou zvolil investiční strategii fondu. Pro zjednodušení lze říci, že tento systém se vyplatí jen lidem, kteří mají vyšší příjem a nárok na starobní důchod budou mít nejdříve za 15 let.

Do druhého pilíře se bude moci v prvním pololetí 2013 zapojit každý občan v produktivním věku. Po 30. červnu 2013 bude vstup umožněn jen lidem do 35 let věku. Ale pozor, rozhodnutí je nevratné! Pokud se do druhého pilíře zapojíte, nemůžete už své rozhodnutí změnit.

III. pilíř
Třetí pilíř je vlastně všem známé penzijní připojištění. Budou v něm však nastavena nová pravidla. Změna bude ve výši vkladu účastníka, ve výši státního příspěvku a i v dalších parametrech. Státní příspěvek bude vyplácen od minimálního vkladu účastníka 300 Kč měsíčně.

Vklad účastníka "Starý" státní příspěvek "Nový" státní příspěvek
100 Kč 50 Kč 0 Kč
300 Kč 120Kč 90 Kč
500 Kč 150 Kč 130 Kč
700 Kč 150 Kč 170 Kč
1 000 Kč 150 Kč 230 Kč


Nárok na výplatu prostředků z penzijního připojištění vzniká dovršením věku 60 let s tím, že účastník musel zaplatit alespoň 60 měsíčních příspěvků. Zjednodušeně můžeme říci, že smlouva o penzijním připojištění musela být v platnosti alespoň 5 let. Nová pravidla ovšem znamenají i to, že stát může tato pravidla měnit. A podle dosavadních zkušeností můžeme říci, že změny obvykle nejsou ve prospěch občanů.

A jak se tedy rozhodnout a do kterého pilíře důchodové reformy vstoupit? Zde jsme si důchodovou reformu přiblížili velice stručně, do konečného rozhodnutí samozřejmě vstupuje celá řada dalších faktorů.

Nemusíte být účastníkem ani druhého ani třetího pilíře. Důležité je, abyste si vytvářeli rezervu na starobní důchod způsobem, který je vhodný právě pro Vás. Budete-li mít k důchodové reformě další dotazy a nebo budete potřebovat poradit s rozhodnutím, zda se do některého z pilířů zapojit, neváhejte se na mne obrátit. 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení