Co se to děje na kapitálových trzích

Co se to děje na kapitálových trzích

Při sledování vývoje cen rozlišujeme tři základní směry pohybu: nahoru, dolů a do strany. Běžný investor je nejvíc v pohodě, když „cestu zná, a nemění směr….“, a trhy jdou pěkně v klidu „dál na sever“.  Takový byl vývoj od roku 2003 až do října 2007, jak můžeme vidět na diagramu Dow Jones Industrial Average, který monitoruje nejvýznamnější americké tituly. A protože se jedná, přes všechny peripetie, o stále nejsilnější světovou ekonomiku, její vývoj je určující i pro ekonomiku světovou.

graf trhy 1

zdroj: YAHOO Finance Charts


Od konce roku 2007 došlo k několika korekcím, kdy DJIA sjel ze čtrnácti tisíc bodů až k jedenácti tisícům. To jsou hodnoty, kolem nichž se pohyboval během roku 2006.
Co nám tato nudná čísla a jakési čmáranice grafů říkají? Při pohledu na dané období to vyhlíží docela děsivě: hodnota indexu za poslední půlrok umazala cca 50% z pětiletého výkonu. Dobře, tak teď se podívejme na delší časový horizont.

graf trhy 2

zdroj: YAHOO Finance Charts


Jistě, došlo ke korekci, avšak z dlouhodobého pohledu žádné velké drama. Spíše příležitost začít nakupovat. Protože však nevíme, zda pokles ještě nějaký čas potrvá, je rozumnější použít koncept pravidelných investic. Ten zajistí, že ve chvíli opětovného nastartování uptrendu výkon našich investic půjde nahoru razantněji, než kdybychom investovali jednorázovou částku a netrefili zrovna dno.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení