Co vědí naše děti o rodinných financích?

Co vědí naše děti o rodinných financích?

Informace obsažené v tomto článku jsou mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Poslední průzkumy přinášejí zajímavé informace o finanční výchově dětí v českých rodinách. Podle nich se řada rodičů se svými dětmi o rodinných financích vůbec nebaví. Mají totiž obavu, aby své děti zbytečně nezatěžovali. A velká část rodičů nedává dětem do 12 let vůbec žádné kapesné. Přidáme-li k výsledkům nízkou úroveň finančního vzdělání na mnohých základních školách, nemůžeme se pak divit podprůměrné finanční gramotnosti celé společnosti.

Více se o rodinných financích s dětmi mluví na malých městech a na venkově, kde se rodina k penězům staví zodpovědněji. Odedávna si lidé na venkově museli majetek náročně vydobýt a jeho udržení určuje společenskou prestiž rodiny. Rodiče na malých městech také častěji dávají dětem finanční odměnu i nad rámec kapesného, pokud dostanou dobré známky ve škole.

Špatnou zprávou je, že většina rodičů dětí na prvním stupni základních škol nedává dětem vůbec žádné kapesné. Rodiče jsou totiž přesvědčeni, že malé děti s penězi neumí zacházet nebo peníze nepotřebují. Někteří rodiče také spoléhají na školy, které mají nařízené zařadit finanční vzdělávání do svých osnov. Bohužel stále platí, že děti se toho ve škole příliš nedozví a jejich schopnost zacházet s penězi je malá. Naučit děti dobře hospodařit zůstává tedy úkolem rodičů. Na trhu existuje řada finančních produktů, které jsou pro děti určeny. Pro doporučení s jejich vhodným výběrem využijte kontaktů na těchto stránkách.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení