Důchodová reforma je zas o kousek blíž. Co nás čeká?

Důchodová reforma je zas o kousek blíž. Co nás čeká?

Minulý týden vláda schválila návrhy zákonů, které vytvářejí druhý pilíř penzijního systému. Pokud zákony projdou také legislativním procesem, bude možné od roku 2013 odvádět tři procenta ze sociálního pojištění do soukromých penzijních fondů. Jaké to má ale háčky a co jsou to vlastně pilíře v důchodovém systému, si řekneme v dnešním článku.

V souvislosti s probíhající důchodovou reformou se častou skloňují slova „pilíře důchodového systému“. Co to ty pilíře ale vlastně jsou? Důchodový systém stojí na třech pilířích. První pilíř sestává ze sociálního pojištění. To je systém, který dobře známe – každý měsíc platíme příspěvky, které stát přerozděluje a vyplácí z něj penze. První pilíř je tedy založen na solidaritě mezi generacemi, v níž platí, že dnešní penze jsou vypláceny z peněz současných ekonomicky aktivních obyvatel. Druhý pilíř spočívá v penzijním připojištění, které již dnes stát svou politikou podporuje a reformou jej chce ještě více zvýhodnit. Třetí pilíř důchodového systému si zajišťuje každý sám – to jsou naše zcela individuální spoření a pojištění. Penzijní připojištění tak, jak jej známe dnes, by se po transformaci mělo stát součástí právě třetího pilíře. Návrh zákona stávajícím účastníkům penzijního připojištění umožní rozhodnout se, zda setrvají v transformovaném fondu anebo přejdou do nového doplňkového penzijního spoření.

Podle vládního návrhu zákona budeme moci od roku 2013 vyvést tři procenta sociálního pojištění z prvního do druhého pilíře. V praxi to znamená, že část peněz, které bychom ze svého platu odevzdali dnešním penzistům, si dáme stranou na svůj budoucí důchod. Má to ale jednu podmínku. Abychom mohli zmíněná tři procenta z prvního pilíře vyvést, musíme k nim ještě přidat dvě procenta ze svého. Částku, která bude představovat tedy pět procent našeho sociálního pojištění, pak budeme moci ukládat do jednoho ze čtyř typů penzijních fondů. Ty se budou lišit svým rizikem a pochopitelně také výnosností. Každá soukromá společnost, která se bude na druhém pilíři podílet, bude mít povinnost tyto čtyři typy penzijních fondů nabízet. A jaké typy fondů to budou? Půjde o všeobecný fond, který investuje jen do státních dluhopisů, konzervativní, vyvážený a dynamický fond. Každá společnost nabízející tyto fondy je bude muset mít certifikované, to by měla být garance, že daný fond splňuje požadavky státu pro investiční strategii. Připojení se k druhému pilíři bude dobrovolné. Lidé do 35 let věku si zvolí, zda chtějí nebo nechtějí část peněz z prvního pilíře posílat jinam. Starší lidé pak budou mít rok na rozmyšlenou, zda budou i nadále celé sociální pojištění odevzdávat státu.

Pokud však nechceme jít do důchodu jako sedmdesátníci, měli bychom začít na penzi spořit už dnes. Budete-li chtít poradit s výběrem efektivních spořících produktů, neváhejte využít kontaktů na těchto stránkách.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení