Dům dostaneš, jen když ho opravíš. A další novinky v dědictví.

Dům dostaneš, jen když ho opravíš. A další novinky v dědictví.

Přestože bude platit nový občanský zákoník až od roku 2014, už teď se můžete připravit a napsat závěť podle nových pravidel. Konečně budete moct dědictví podmínit, nebo určit náhradního dědice. Podívejte se, jaká revoluce se chystá.

To, co bylo v mnoha vyspělých zemích běžné, bude konečně možné i v Česku. Tedy rozhodovat poměrně svobodně o tom, co se stane s vaším majetkem po vaší smrti. Změn je hodně, uvedeme si ty nejdůležitější, které můžete do závěti uvést už nyní. Jen pokud zemřete ještě letos, nebude se k nim přihlížet. Závěť ale platit bude.

  1. Děti, jakožto takzvaní nepominutelní dědici, už nebudou mít výsadní práva na dědictví. Nově se bude muset dostat nezletilému potomkovi tři čtvrtiny jeho zákonného podílu, zletilému jedna čtvrtina. To je méně než dosud a dobrá zpráva pro ty, kteří chtějí část svého majetku svobodně odkázat i někomu jinému. Třeba přítelkyni, se kterou zůstavitel (ten, kdo sepisuje závěť) žije. Ta by totiž za současných pravidel žádný nárok na dědictví neměla. A jestli na své děti v závěti zapomenete, nezpůsobí to nově neplatnost závěti. Pouze se mohou na ostatních dědicích domáhat peněžní částky, která odpovídá hodnotě jejich povinného podílu.
  2. Zřeknout se dědictví půjde nově už za života zůstavitele. To nyní není možné. Uzavře se o tom smlouva. Platná bude, pokud zůstavitel zemře po 1. lednu 2014. Vzdání se dědictví bude možné i podle nových pravidel, rozdíl od zřeknutí se je však ten, že vzdát se dědictví můžete až po smrti zůstavitele.
  3. Nejzásadnější změnou je možnost uvést v závěti podmínky, příkazy či určení času. Co to znamená? Například uvedete v závěti, že vnučka zdědí dům jen v případě, že dokončí vysokoškolské studium, nebo tehdy, pokud se bude starat o příbuzného. Do závěti můžete přidat i podmínku, že dům zdědí jen v případě, že ho opraví a podobně. Také můžete předem určit, že dědic získá právo bydlet ve vaší nemovitosti jen po určitou dobu, nebo třeba až po určitém čase. Pokud dědic podmínku či příkaz nesplní, nic nezdědí. Pozor, podmínky si ale nemůžete určit úplně libovolně. Například povinnost se oženit, rozvést, provádět činnost, která by odporovala veřejnému pořádku či přímo obtěžovala dědice, zákoník nepřipouští.
  4. Budete si moci určit náhradníka. To znamená, že určíte předem, kdo bude dědit, pokud vámi určený dědic dědictví nenabude. Třeba zemře či se dědictví zřekne. Dále bude nově existovat ještě jedna funkce, takzvané svěřenecké nástupnictví. To umožní zůstaviteli přikázat svému dědici, aby to, co zdědil, po své smrti odkázal tomu, koho vy předem určíte, takzvanému následnému dědici. Původní dědic tak třeba nebude moci prodat zděděný dům bez souhlasu následného dědice.
  5. Další vychytávkou je odkaz. Co to znamená? V závěti můžete nařídit svému dědici, aby z dědictví vydal určitou věc někomu jinému. Například obraz sousedce za to, že se o vás starala. Osoba, v jejíž prospěch je odkaz zřízen se pak nestává dědicem, a tudíž pro ni neplatí žádné povinnosti spojené s dědictvím, například hradit dluhy zůstavitele.
  6. Další bod je poněkud nepříjemný. Zatímco nyní platí, že dědic má povinnost hradit dluhy zůstavitele jen do výše nabytého dědictví, od příštího roku to bude jinak. Na dědice totiž přejdou veškeré dluhy zemřelého bez ohledu na výši dědictví. Je to především pro větší ochranu věřitelů, kteří se budou moci domáhat splnění veškerých dluhů. Tedy pokud nebude stačit dědictví, dědici to budou muset doplatit ze svého. Nepříjemné povinnosti se však budou moci vyhnout tím, že si vyhradí soupis pozůstalosti (určí se čistá hodnota majetku v době smrti zůstavitele). Pak budou hradit dluhy jen do výše pozůstalosti. Pokud se však prokáže, že některé věci vědomě do soupisu neuvedou a věřitel prokáže jejich existenci, přestane pro dědice platit ochrana a budou muset zaplatit dluhy v plné výši. Další možností jak nehradit dluhy, je samozřejmě dědictví odmítnout.
  7. Nově budete také moci odkázat majetek nějaké skupině bez bližšího určení konkrétních osob, například členům konkrétného spolku zahrádkářů. 

Kdo už poslední vůli sepsal, nemusí panikařit. Závěť bude platná i v příštím roce. Nový občanský zákoník však dává mnohem více možností, jak určit, kdo dostane váš majetek, proto bude dobré, když napíšete závěť novou. Ta pak automaticky ruší tu dřívější. Protože je však nová úprava dost složitá, bude nejlepší, když sepsání svěříte odborníkovi, nejlépe notáři. Ten vám poradí, jak se vyhnout tomu, že by kvůli zbytečným chybám závěť zčásti, nebo dokonce celá, neplatila.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení