Finanční krize může být požehnáním

Finanční krize může být požehnáním

„Kupujte americké akcie, jako já,“ říká Warren E. Buffett ve svém článku, který si můžete přečíst zde.


Finanční sféra ve Spojených státech i v zahraničí se zmítá v chaosu. Její problémy však prosakují i do celkové ekonomiky a z několika kapek na počátku se dnes stává vydatný proud. V nejbližší době se zvýší nezaměstnanost, podnikatelská aktivita začne škobrtat a novinové titulky budou i nadále hrůzostrašné. A proto … nakupuji akcie amerických firem.


Hovořím teď o svém osobním portfoliu, v němž jsem dříve neměl nic jiného než americké vládní dluhopisy. Tento popis ponechává stranou mé holdingy Berkshire Hathaway, které se vesměs věnují filantropii. A budou-li ceny i nadále vypadat přitažlivě, budou americké akcie záhy tvořit 100 procent mého jmění mimo rámec Berkshire. Proč?


Čas na chamtivost
Moje nákupní strategie se řídí jednoduchým pravidlem: měj strach, když jsou ostatní chamtiví, a buď chamtivý, když ostatní mají strach. Není pochyb o tom, že strach je dnes všeobecně rozšířený a zachvátil i ostřílené investory.


Faktem je, že investoři mají právem obavy z vysoce zadlužených institucí nebo z firem s málo konkurenceschopnou pozicí. Obavy týkající se dlouhodobé prosperity řady zdravých společností v této zemi však postrádají logiku. Výnosy těchto firem bezpochyby čeká "škytavka", jak tomu bylo vždy. Za 5, 10 či 20 let však budou zisky většiny velkých společností opět lámat rekordy. Dovolte, abych vyjasnil jednu věc: nedokážu předpovědět krátkodobé pohyby na akciovém trhu. Nemám nejmenší tušení, zda cena akcií bude ode dneška za měsíc - nebo za rok - vyšší, či nižší. Je ovšem pravděpodobné, že se trh vydá směrem vzhůru, možná i podstatně, dlouho předtím, než dojde k obratu nálady či samotné ekonomiky. Pokud tedy čekáte na první vlaštovku, můžete propásnout jaro.
Špetka historie: během velké hospodářské krize dosáhl Dow Jonesův index minima ve výši 41 bodu dne 8. července 1932. Ekonomické podmínky se však zhoršovaly až do března 1933, kdy do prezidentského úřadu nastoupil Franklin D. Roosevelt. V té době se už trh nacházel o 30 procent výše. Popřípadě se vraťme do prvních dnů druhé světové války, kdy se situace v Evropě a Tichomoří vyvíjela pro Spojené státy nepříznivě. Trh dosáhl dna v dubnu 1942, mnohem dříve, než spojenci otočili vývoj ve svůj prospěch. Rovněž počátkem 80. let nastal čas k nákupu akcií v době, kdy zuřila inflace a ekonomika měla za sebou dlouhý pokles.


Stručně řečeno jsou nejlepším přítelem investora špatné zprávy. Umožňují mu koupit si ve výprodeji kus americké budoucnosti. V dlouhodobém výhledu budou zprávy o akciovém trhu příznivé. Ve 20. století zažily Spojené státy dvě světové války i další traumatické a nákladné vojenské konflikty, dále velkou hospodářskou krizi, zhruba dvanáct recesí a finančních panik, ropné šoky, epidemii chřipky i rezignaci potupeného prezidenta. Dow Jonesův index se přesto zvýšil z 66 na 11 497 bodů.


Člověk by řekl, že je nemožné, aby investor v průběhu století charakterizovaného tak mimořádným vzestupem prodělal peníze. Některým se to však podařilo. Ti nešťastníci totiž nakupovali akcie, pouze když je to naplňovalo dobrým pocitem, a prodávali je ve chvíli, kdy se jim z novinových titulků rozklepala kolena. Dnes mají dobrý pocit lidé, kteří drží hotovost a její ekvivalenty. Neměli by ho mít.


Vybrali si totiž dlouhodobě příšerné aktivum, které nevynáší doslova nic a jeho hodnota se bude bezpochyby snižovat. Politika, kterou ve snaze o zmírnění současné krize zvolí vláda, bude mít totiž pravděpodobně inflační charakter, a proto urychlí pokles reálné hodnoty hotovostních účtů. Akcie v následujícím desetiletí téměř jistě předčí hotovost, dost možná podstatným způsobem. Investoři, kteří dnes lpějí na hotovosti, sázejí na to, že dokážou efektivně načasovat svůj pozdější odklon od ní.


Tak pravil Wayne Gretzky
Při čekání na potěšitelné zprávy však ignorují radu Wayna Gretzkého: "Bruslím tam, kde puk bude - ne tam, kde byl."


Nerad vyjadřuji své názory na akciový trh a znovu zdůrazňuji, že nemám tušení, jak se trh krátkodobě zachová. Nicméně budu následovat příkladu jedné restaurace, která zahájila provoz ve vyprázdněném bývalém sídle banky a jejíž reklamní slogan zněl: "Pochutnejte si tam, kde si pochutnali na vašich penězích." Moje chutě i moje peníze dnes fandí akciím.


Warren E. Buffett je šéfem holdingové společnosti Berkshire Hathaway. (c) New York Times Syndicate


Autor: Warren E. Buffett

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení