Fixační období a jeho vliv na naši hypotéku

Fixační období a jeho vliv na naši hypotéku

Délku fixačního období si při sjednání hypoteční smlouvy vybíráme sami, zpravidla jsou to tři, pět nebo deset roků. Záleží na tom, jak dlouho budeme dluh bance splácet, ale rozhodujícím faktorem jsou podmínky, které nám banka při uzavření hypotéky nabídne. Fixační období je časový úsek, v němž jsou pevně stanoveny výše měsíčních splátek a úrokové sazby.

Lidé jsou mnohdy při uzavírání hypoték zahlceni velkým množstvím informací a termínu fixace nevěnují patřičnou pozornost. To je pak může ročně stát i několik desítek tisíc korun. Datum konce fixačního období si dobře zapamatujte. Přibližně měsíc před tímto termínem nám banka pošle oznámení o úrokových sazbách pro následujícím fixační období. Pokud by se nám však tyto podmínky nelíbily, už s tím těžko něco naděláme. Jeden měsíc je totiž velmi krátká doba, abychom mohli s hypotékou přejít k peněžnímu domu, který nám nabízí lepší podmínky. Pokud se však banky včas zeptáme na úrokové sazby pro příští fixační období a nebudeme s nimi souhlasit, máme tři možnosti k řešení:

  • Řekneme stávající bance, že se nám tyto podmínky nelíbí a chtěli bychom úrokové sazbysnížit. Pro banku je samozřejmě výhodné si své zákazníky udržet, takže nám mnohdy vyjde vstříc.
  • Najdeme-li na trhu banku, která nám nabízí nižší sazby, a stávající banka nám takovou nabídku nedává, můžeme s hypotékou k takovému ústavu bez sankcí přejít.
  • Můžeme také svůj dluh vůči bance vyrovnat, aniž bychom byli pokutováni za předčasné splacení.

Na konec fixačního období se nám tedy vyplatí dobře připravit a vyplatí se také oslovit finančního poradce, který ví, jak banky přimět k nižším sazbám. O tom, že úrokové sazby půjdou letos vzhůru, není pochyb. Pokud byste chtěli se svou hypotékou poradit, je nejvyšší čas tuto situaci řešit. Neváhejte proto využít kontaktů na těchto stránkách.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení