Hypoteční boom nekončí – minimálně do roku 2017

Hypoteční boom nekončí – minimálně do roku 2017

Hypotéka je výhodný a mnohdy výlučný způsob získání prostředků na finacování vlastního bydlení. Rekordně nízké úrokové sazby hypoték v roce 2015, které vyvolaly mimořádnou poptávku, by se podle bankovních expertů měly udržet ještě minimálně do konce roku 2016. A mohou být i překonány!

Celoroční průměr hypotečních sazeb 2015 byl vyčíslen na 2,2 %. Mnozí klienti však získali a stále mohou získat hypotéku i za mnohem nižší než 2% sazbu. Záleží na profilu konkrétního žadatele, dobrém výběru produktu i schopnosti vyjednat výhodné podmínky.

Trh s hypotékami je celkově uvolněný a vzrůstá i průměrná vypůjčená částka. Na té se však kromě nízkých úrokových sazeb podílejí i rostoucí ceny nemovitostí, boom prodejů bytů v novostavbách, stavění rodinných domů i podstatně lepší finanční kondice domácností. Lidé už nejsou nuceni šetřit tolik jako v předchozích letech recese.

Využijte tuhého konkurenčního boje hypotečních bank

Hypotečních úvěrů je dnes celá řada. Odlišují se výší, dobou splácení, délkou fixace, poplatky, možnostmi předčasného splácení a dalšími faktory. Banky dosáhly skvělých výsledků a intenzivně pracují na tom, aby zaujaly klienty, ať už novými produkty, nebo lákavými cenami. Dokonce se dá očekávat ještě nižší meziroční průměr sazeb hypoték. Vzrůst by měly nejdříve v roce 2017.

Trendem je přibližování zájmů bank představám klientů. Aktuálně jdou nejvíce na odbyt úvěry s fixací úrokové sazby na 5 let. I když by se klientům mohlo zdát atraktivní zajištění současné extrémně nízké úrokové sazby na více let, je třeba pamatovat na rizika mimořádného splácení hypotečního úvěru v mezidobí fixace. Mohou nastat nejrůznější situace a předčasné ukončení smlouvy je vždy nevýhodné.

Postavení dlužníků se však zlepšuje díky novému Zákonu o úvěru pro spotřebitele, který vláda schválila v prosinci 2015. Díky němu se možnosti předčasného splácení hypoték výrazně rozšiřují. Klienti budou moci jednou ročně splatit 20 % hypotéky bez sankce. Předčasné splacení hypotéky už nebude pokutováno z důvodu úmrtí, dlouhodobé nemoci nebo invalidity dlužníka.

Hypoteční banky se sice dalšímu zlevňování hypoték brání, ale protože implementace Zákona o úvěru pro spotřebitele je pro ně tak trochu strašákem, usilují právě teď o získání co nejvíce klientů. Proto je třeba využít jejich ostré konkurence a vyjednat si maximálně výhodnou hypotéku. Čekat není radno ani z důvodu změny u daně z nabytí nemovitých věcí (4 %), kterou má od dubna 2016 platit výhradně kupující, zatímco dosud to byl převážně prodávající. Je totiž možné, že při sjednávání hypotečního úvěru vzroste o tato 4 % zátěž na vlastní zdroje kupujícího.

Minulý rok české finanční ústavy včetně stavebních spořitelen vypůjčily na účely bydlení čtvrt bilionu korun. V roce 2016 specialisté opět očekávají nadprůměrné množství i objemy nově sjednaných hypotečních smluv.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení