I víkendové lyžování může skončit exekucí

I víkendové lyžování může skončit exekucí

Nevěříte, že je možné se během pár dnů strávených na zahraničních horách zadlužit? Je, a to poměrně snadno. Stačí totiž zapomenout na jednu dost důležitou věc. A kartáček na zuby to není. Už tušíte?

Že jsou první měsíce v roce nejoblíbenějším obdobím pro zimní dovolené, není žádná novinka. A že mnoho Čechů vyráží za sněhem do Alp či Tater, také ne. Ale zatímco na letní dovolenou si přibalíte cestovní pojištění automaticky, v zimě na to ještě spousta lidí zapomíná, obzvláště když vyrazí lyžovat jen na prodloužený víkend. Znáte to, ve čtvrtek zavolá kamarád, že mají v autě volné místo. Nadšeně souhlasíte, zabalíte lyže a je to. Na cestovní pojištění už v mozku místo nezbude. A spolehnout se jen na kartičku zdravotní pojišťovny se vůbec nemusí vyplatit. Tohle pojištění totiž kryje pouze náklady na poskytnutí péče ve státních zařízeních a těch je v zimních střediscích jak šafránu, navíc si musíte zaplatit spoluúčast (ta je v každé zemi jiná, bližší informace najdete na stránkách Centra mezinárodních úhrad www.cmu.cz), případný převoz zpátky do Česka o zásahu horské služby či „výletu“ vrtulníkem do nemocnice už vůbec nemluvě.  A poměrně jednoduchými počty se tak náklady na lékařskou péči v zahraničí mohou vyšplhat do výše několika set tisíc korun.

Zdá se vám to neskutečné? Budeme trochu počítat: například komplikovanější zlomenina nohy přijde na 100 až 250 tisíc korun (záchranná služba, transport, vyšetření, fixace nebo i operace, následná hospitalizace, popřípadě odvoz zpět). Jen za vrtulník zaplatíte v Itálii, Francii, Rakousku a Německu 100 tisíc korun, transport sanitkou z Francie vyjde na více než 50 tisíc korun, když je zraněného třeba dopravit letadlem, přijde návrat na 300 tisíc korun. Kdo tedy nemá dost našetřeno, může se klidně dostat do ošklivých dluhů. A přitom stačí myslet včas a koupit si cestovní pojištění v ceně několika desítek či stovek korun.

Jakou pojistku si vybrat? Pojistit si léčebné výlohy a odpovědnost. To je základní dvojice pojištění, dobrým doplňkem je pak pojištění úrazu a zavazadel. Doporučený limit pojistného plnění u léčebných výloh je 1,5 až dva miliony korun. Z tohoto pojištění jsou hrazeny náklady na hospitalizaci, neodkladnou operaci, předepsané léky, zdravotnický materiál a náklady spojené s převozem nemocného zpět do Česka. Minimálně milionový limit byste měli zvolit i u pojištění odpovědnosti. Do velkých problémů se totiž můžete dostat, i když se vám vůbec nic nestane. Pokud na sjezdovce někoho zraníte, samotné cestovní pojištění se na tyto případy nevztahuje, na úhradu nákladů na léčení těm ostatním pak poslouží právě odpovědnost. Máte-li cestovní pojištění předplacené na své platební či kreditní kartě, zkontrolujte si limity. Bývají většinou nižší.

Pokud budete „jen“ normálně lyžovat na sjezdovkách, postačí vám většinou základní pojistka, její cena se pohybuje kolem 30 korun na den a nabízejí ji všechny pojišťovny. Můžete ji uzavřít i po internetu či telefonicky, je to rychlé, zaplatit můžete kartou, vytisknete si smlouvu a pojistnou kartičku a ihned vyjet.

Pozornější při výběru by měli být ti, kteří se chtějí na horách víc vyřádit. Tady pozor, zdaleka ne všechny pojišťovny pojistí i provozování takzvaných rizikových sportů, mezi něž se počítá třeba freeride či skialpinismus. A pokud pojistí, připlatíte si. Taková pojistka pak vyjde obvykle na dvojnásobek základní částky. Jestli se chystáte lyžovat mimo sjezdovky a vyznačené tratě, vybírejte ještě pečlivěji. Tyto takzvaně extrémní aktivity totiž někde nepojistí ani za příplatek. Důvodem je hlavně obtížnější lokalizace zraněného, větší riziko lavin a horší dostupnost pro horskou službu. Pokud potřebujete rizikové připojištění, jděte raději na pobočku a na podmínky pojištění se důkladně vyptejte, každá pojišťovna má trochu jiné. Ptejte se i na to, zda pojištění obsahuje i úhradu za zásah horské služby. To totiž není samozřejmostí. Na internetu se většinou podrobnosti nedozvíte a určitě je lepší investovat pár korun do telefonátu či cesty do pojišťovny, než pak platit tisíce ze svého, když vám pojišťovna odmítne plnit, protože jste nedodrželi podmínky, nebo se vám stal úraz při činnosti, která byla ve výlukách.

A ještě jedno upozornění na závěr. Žádné pojištění vás od zaplacení nákladů nezachrání, když se zraníte na místech, kde je pohyb zakázaný nějakou autoritou (horskou službou, správou parku), nebo když budete v okamžiku úrazu pod vlivem alkoholu nebo drog. To vám samozřejmě musí dokázat, většinou je to pak poznamenané v policejním protokolu či lékařské zprávě.

Ještě než vyrazíte, seznamte se s podmínkami lyžování v konkrétní destinaci a říďte se pravidly FIS. Ačkoli tato pravidla nemají ve většině zemi právní závaznost (ale například v Itálii jsou součástí právního řadu), v případě šetření střetu dvou a více lyžařů se k nim běžně přihlíží.

Hodně užitečných informací se dozvíte také na stránkách České asociace pojišťoven pojistisenacestu.jaksepojistit.cz.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení