Jak by mělo vypadat správné cestovní pojištění

Jak by mělo vypadat správné cestovní pojištění

Informace obsažené v tomto článku jsou mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Turistická sezóna je za dveřmi, a pokud se chystáme strávit několik příjemných chvil v zahraničí, je důležité se dobře pojistit před možnými riziky. Ačkoliv si to neradi připouštíme, na dovolené nás mohou zaskočit mnohé nepříjemnosti - minulý rok bylo od českých turistů nahlášeno přes 40 tisíc pojistných událostí. Když už nás však nějaká nepříjemnost postihne, zkaženou dovolenou nespraví nic. Na špatné zážitky možná časem zapomeneme, horší však mohou být finanční následky našeho dovolenkového „průšvihu“. A právě proto, abychom léta nespláceli horentní sumu peněz, je dobré se na cestu pojistit.

Stěžejní součástí každého cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh. Využijeme jej, pokud se nám na dovolené přihodí například úraz nebo nás přepadne akutní nemoc. Pojištění léčebných výloh kryje také náklady na léky a na hospitalizaci. Minimální doporučený limit pro pojištění léčebných výloh je 1,5 milionu korun – to je nejvyšší částka, kterou pojišťovna uhradí v případě plnění. Možná se nám tato suma jeví jako přemrštěná, musíme si ale uvědomit, že léčba některých úrazů spojená s několikadenním pobytem na jipce stojí statisíce. Většina pojistek na krytí léčebných výloh alespoň doporučený limit nabízí, přesto se však vyplatí jeho výši zkontrolovat. Zkontrolovat bychom také měli, zda se pojištění vztahuje i na sporty, které hodláme na dovolené provozovat.

Pozor si musíme dát na cestovní pojištění u platebních karet. Často si lidé myslí, že pokud takové pojištění mají zřízené současně s platební kartou, není nutné sjednávat extra cestovní pojištění. Háček je v tom, že limity pojištění u platebních karet se u každé banky významně liší. U některých platebních karet se výše limitu pohybuje okolo půl milionu korun, a to nemusí být dostatečná suma. Navíc se toto cestovní pojištění zpravidla vztahuje jen na držitele karty a nemusí platit při úrazu vzniklém třeba na lyžích.
Součástí cestovního pojištění také bývá pojištění odpovědnosti za škody způsobené na majetku nebo zdraví jiného člověka. Takové pojistky využijeme, pokud v zahraničí zaviníme dopravní nehodu a budeme muset zaplatit škody na autech a léčebné výlohy za zraněné osoby. Pro škodu na zdraví je doporučený limit 1 milion korun, pro škodu na majetku to je alespoň 500 tisíc korun.

Jako doplněk k cestovnímu pojištění bývá často nabízeno také pojištění zavazadel. A hodně lidí si také pojištění zavazadel přikoupí, protože stojí pár korun. Mnohdy pak přichází rozčarování, pokud se s našimi zavazadly něco stane a chceme po pojišťovně peníze. V čem je tedy problém? Pojištění zavazadel často obsahuje pojistné limity, které se pohybují kolem 10 tisíc korun za zavazadlo. Cestujeme-li s drahou věcí, nemusí tato částka škodu pokrýt. Velký pozor si musíme dát na podmínky a výluky. Pojištění se totiž nemusí vztahovat na věci určené k podnikání nebo k práci, na doklady, na letenky a jízdenky, na fotoaparáty a mobily nebo na věci, které jsou umístěné v zamčeném autě a jsou vidět zvenčí. Ve výlukách také bývá, že pojištění neplatí v noci – tedy v době, kdy ke krádežím dochází nejčastěji. Rozhodneme-li se tedy pro pojištění zavazadel, nevyplatí se nám koupit to nejlevnější pojištění na trhu. Velmi pozorně bychom si také měli přečíst pojistné podmínky.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení