Jak investovat tisícovku měsíčně

Jak investovat tisícovku měsíčně

Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Jste schopni dát měsíčně stranou alespoň tisíc korun a chtěli byste tyto peníze nějak zúročit? Nelíbí se vám nízké sazby na spořicích účtech? Odmítáte ale prostředky ukládat třeba do penzijního připojištění, protože své zúročené peníze budete potřebovat dříve než v důchodovém věku? Investujte. Jestli nemáte ponětí, jaké výnosy by vám investice mohly přinést, podívejte se na příklady v tomto článku.

Ještě před startem

Chcete-li své peníze úročit pomocí investic, připravte se na to, že nemá cenu být lačný. Investice nejsou o okamžitém zbohatnutí, ale o vytvoření investiční strategie, tedy plánu, čeho chcete dosáhnout, jaká jste ochotni podstoupit rizika, kolik chcete vydělat a za jakou dobu. Můžete si velmi uškodit "hysterickým" chováním, kdy při prvním propadu na trhu odprodáte veškeré podíly a pravidelné spoření do investic ze strachu "odpískáte". Musíte být zásadoví a ze svých stanovených plánů neustupovat.

Výnosy investora konzervativce

Jakkoli může v obecných měřítkách slovo konzervativní znít možná trochu negativně, v investicích se jedná pouze o jeden z druhů investování, na kterém není nic špatného. Jste-li konzervativní investor, znamená to, že se chcete vyhnout vyššímu riziku a snažíte se především o to, abyste pomocí výnosů vyrovnali inflaci a vaše úspory tak neztrácely na hodnotě.

Výnosy portfolií konzervativních investorů se pohybují průměrně okolo 3 % ročně, přičemž portfolio může být vystavěno z termínovaných vkladů a dluhopisů. Rozhodnete-li se ukládat 1 000 Kč každý měsíc, za pět let byste se mohli dostat k částce 65 914 Kč, z čehož 60 000 Kč jsou vaše vklady a 5 914 Kč je výnos.

Výnosy průměrného investora

Jakožto průměrný, nebo lépe znějícím slovem řečeno: vyvážený, investor máte portfolio vystavěno možná z investic do dluhopisů, akciových fondů nebo komoditních fondů a můžete si z tisícikoruny měsíčně za 5 let přijít na částku 69 407 Kč. To tedy znamená, že jste své ušetřené peníze "převýšil" o téměř 9,5 tisíce. Výnosy vyváženého investování se totiž, usuzujeme-li z historických výnosů, pohybují v průměru kolem 5 % ročně.

Výnosy dynamického investora

U dynamického investování se předpokládá míra výnosu průměrně 7 % ročně. Portfolio byste měli jako dynamičtí investoři složené například ze 30 % dluhopisů a 70 % akcií. Pokud byste neztratili nervy a vydrželi peníze pravidelně spořit, mohli byste po pěti letech (samozřejmě za předpokladu, že zrovna nenastane propad na trhu) získat 73 085 Kč, tedy o 13 000 Kč více, než jste do investic vložili.
Nezapomeňte ale na to, že dynamické investování je velmi rizikové. V příkladovém členění portfolia při agresivním investování je poměr (30 : 70 – dluhopisy : akcie) obrácený, než je obvykle doporučováno. V dnešní době je finanční trh také částečně deformován centrálními bankami a politikami jednotlivých států a může se chovat úplně obráceně, než byste očekávali. Dynamické investování vyžaduje dobré znalosti a velkou míru zkušeností, také ovšem musíte být psychicky odolní a případné výkyvy umět "ustát".

Nejčastější chyby investorů

Úrokové sazby u jednotlivých investičních strategií uváděné výše vycházejí ze získaných zkušeností s finančním trhem. V této oblasti ale neplatí to, co jinde: nemůžete předpokládat, že úrokové míry investic budou takové v budoucnu jen proto, že byly takové v minulosti. Trhy se mohou měnit každým okamžikem a jako investoři na to musíte být připraveni. Je vhodné znát historické výnosy, ale bláhové být pevně přesvědčen, že dosáhnete výnosů stejných.
Je proto dobré se opravdu držet své zvolené strategie. Například si předem určete, jaká cena akcie po jakém časovém období pro vás bude znamenat prodej této akcie. Tím se vyvarujete situace, že byste čekali neúměrně dlouho, až do chvíle, kdy by se ceny akcií skokově propadly dolů. Přehnaně včasným prodáváním byste se zase mohli připravit o ty správné momenty, kdy akcie vystoupají na opravdu výnosné sazby.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení