Jak kupující o peníze přišel

Jak kupující o peníze přišel

„Chtěli jsme si s manželem koupit byt za pomoci rodičů, abychom si nemuseli brát hypotéku“. Říká Andrea Koubková. „Občas jsme projeli realitní weby na internetu. Čas nás netlačil, nikam jsme nepospíchali. Koncem léta nám manželovi rodiče řekli, že sousedka v seniorském věku, která bydlí ve stejném domě jako oni, se stěhuje k synovi na Moravu a plánuje svůj byt prodat,“ vysvětluje Andrea.

Mladí manželé se obrátili na prodávající a projevili zájem. Peníze měli připravené v hotovosti, proto stáhli z internetu příslušnou smlouvu s tím, že vše vyřeší bez makléře a advokátů. Proč také ne, vždyť si vzájemně důvěřovali.

Vše podepsali, vložili na katastru a paní prodávající poslali peníze. Popisuje rychlý proces Andrea.

Asi po pěti týdnech od podpisu smlouvy přišel dopis z katastru nemovitostí s oznámením o pozastavení řízení z důvodu nedostatků v kupní smlouvě. Bylo nutné doplnit některé informace a podstatné skutečnosti. Mladí manželé proto kontaktovali prodávající, aby požadované informace doplnila a obratem podala na katastr.

„Syn prodávající nám ale úplně vyrazil dech. Jeho maminka prý prodělala před dvěma týdny mozkovou příhodu. Od té doby je v nemocnici, napojena na přístroje a není schopna vůbec komunikovat. Musím se přiznat, že se mi v té chvíli udělalo úplně zle. V prvé řadě mi bylo sousedky moc líto, zároveň jsem se děsila, co to všechno může znamenat pro nás. Během chvíle jsme se ocitli v situaci, kdy bydlíme v bytě, který právně není náš. Navíc jsme bez peněz, protože je má už dávno na účtě prodávající,“ doplňuje Andrea.

Tento příběh, který není ojedinělý, se nedávno objevil na stránkách iDNES.cz. Tak mě napadlo jej umístit i sem, aby se prodávající i kupující vyvarovali chybám, které už udělali jiní.

Pustit se do prodeje či koupi nemovitosti bez asistence profesionála je riziko, které může stát i miliony korun. Ano, 100x se nestane nic, ale pak…

Chcete-li poradit při Vašem důležitém kroku, neváhejte mě kontaktovat.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení