Jak naložit s exekucí

Jak naložit s exekucí

Neproplacené faktury a nesplacené půjčky způsobují dlužníkům nemalé problémy. V uplynulých letech bylo velice snadné získat půjčku a spousta lidí této možnosti využila. Někteří z nich ovšem své možnosti splácet podcenili. Stejně tak nezaplacená faktura může vést až k exekuci. V tomto článku se podrobněji podíváme na možnosti řešení situace, kdy dlužník z nějakého důvodu nesplní to, k čemu se smluvně zavázal. Co může dlužník dělat v takové situaci? 

V následujícím textu bude popsán postup, jak probíhá vymáhání dluhu, a manuál pro dlužníka, co má dělat, když situace zajde až takhle daleko. 

Po nezaplacení dohodnuté částky ve stanoveném termínu by měla dlužníkovi nejprve přijít výzva k jejímu uhrazení. Není to Nejsnazší způsob je samozřejmě vše co nejdříve splatit. Pokud není k dispozici dostatek financí, je vhodné věřitele kontaktovat a pokusit se s ním domluvit na odkladu splátky, případně na splátkovém kalendáři. Komunikace může mnohé vyřešit a vzhledem k tomu, že věřitel chce své peníze zpět, pravděpodobně se bude snažit vyjít vstříc. Na výzvu k uhrazení částky nereagovat je to nejhorší možné řešení. Druhá výzva k zaplacení vůbec přijít nemusí, může dojít rovnou k soudnímu řešení dané záležitosti.

Věřitel podá k soudu návrh na platební rozkaz. Pokud soud rozhodne o jeho vydání, začíná od jeho doručení dlužníkovi 15 denní lhůta, během níž se může dlužník odvolat. Důvod k odporu k platebnímu rozkazu musí mít své opodstatnění. A pokud je odpor podán, platební rozkaz je zrušen a proběhne standartní soudní jednání. Není-li podán, je dlužník nucen dluh zaplatit. Neuhradí-li částku ani nyní, má věřitel dvě možnosti. Může požádat soud o nařízení soudního výkonu nebo případ předat exekutorovi k vymáhání. 

Exekuce je pro věřitele efektivnější, avšak pro dlužníka to znamená zaplatit náklady exekučního řízení a omezení práva nakládat s majetkem postiženým exekucí. Chce-li věřitel vymoci po dlužníkovi i náklady soudního řízení, pak musí dát dlužníkovi předžalobní výzvu. Jinak si náklady soudního řízení hradí sám.

Na závěr si můžeme shrnout několik základních pravidel, které dlužníkovi danou situaci ulehčí. Základem je komunikace. Spoluprací s věřitelem lze mnohé vyřešit. Také čím dříve se začne o problému jednat, tím je větší šance, že se situace pro dlužníka vyvine přijatelněji. Celou záležitost může také usnadnit pomoc odborníka. Podpora se dlužníkovi dostane od právníka nebo finančního experta. Naopak nejhorším přístupem je ignorovat výzvy k zaplacení a poštu obecně. To celou situaci protahuje a zvyšuje náklady, které bude dlužník muset zaplatit. Pokud dlužník celou situaci opravdu nezvládl, lze uvažovat o osobním bankrotu.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení