Jak neprodělat na poklesu akciových trhů? Tři tipy pro ochranu Vašich investic.

Jak neprodělat na poklesu akciových trhů? Tři tipy pro ochranu Vašich investic.

 

Propad akciových trhů v posledních dnech dělá vrásky na čele mnoha investorům. Mnozí investoři také skutečně prodělají. Dnešní článek přináší tři tipy, jak se nezařadit mezi ty, kteří si odnesou z poklesu trhů finanční ztráty.

Tip první: Nedělejte chyby, které se historicky opakují!

Při každém poklesu trhů podléhají investoři pokušení minimalizovat ztráty tím, že opustí svoje pozice. A právě prodej pozice je vlastně realizováním ztráty. Peníze v hotovosti nebo na spořícím účtu už nikdy nedoženou realizovaný propad. Přitom je historicky ověřeno, že po každém poklesu přijde vzestup.

Tip druhý: Neřiďte se tím, co píší v novinách!

Klesající trhy jsou velmi vděčným tématem pro noviny, televizní zpravodajství, weby a ostatní média. A vzestupy taky. Potíž je v tom, že čím déle a čím více trhy rostou, tím více se o tom píše. Když mají trhy za sebou významný nárůst, jsou toho plné noviny a investoři nakupují nejvíce. Žene je touha po výdělku. Většinou ale nakoupí za vysoké ceny těsně před tím, než přijde propad. Realizují tak heslo „draze koupit, levně prodat…“. Totéž platí o poklesech. Čím hlubší a delší propad mají trhy za sebou, tím více se o tom v novinách píše. A přidává se i na titulcích článků: "Zhroucení trhů!" nebo "Hospodářská krize!". Investoři prodávají a podruhé realizují heslo "draze koupit, levně prodat".

Tip třetí: Nesnažte se časovat trh!

Platí jednoduché historické poznání, které říká, že po každém poklesu přijde vzestup a po každém vzestupu zase pád. Těžko ale předvídat, kdy k tomu dojde, a proto se vyplatí držet se dlouhodobé investiční strategie. Pravidelné investování průměruje nákupní ceny a totéž platí i o odkupu. Nepouštějte svoje pozice najednou pod vlivem momentální nálady na trhu, ale postupně podle svého finančního plánu.

Pro případné konzultace svých investičních rozhodnutí neváhejte využít kontaktů na tomto webu.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení