Jak ochránit svou domácnost?

Jak ochránit svou domácnost?

Pojištění domácnosti pokrývá škody způsobené vloupáním, krádeží nebo přírodní katastrofou, jako je povodeň, požár, zemětřesení, pád stromu atd. Cena pojištění se liší v závislosti na pokrytí, na výši spoluúčasti, kterou musí poškozená osoba zaplatit, a také na lokalitě domácnosti. Ceny pojištění jsou vyšší v Praze a v izolovaných oblastech. Dalším faktorem je riziko vloupání. Některé pojišťovny také zohledňují patro, ve kterém se nachází byt, jelikož přízemí je více vystaveno riziku vloupání. Z hlediska pojištění nezáleží na tom, zda je byt vaše vlastnické nebo nájemní.

Na co určitě nezapomenout?

V regionech s častými povodněmi mohou pojišťovny mít výhrady k uzavření pojistné smlouvy a některé domácnosti mohou být nepojistitelné. Pojišťovny definují rozdíl mezi povodní a záplavou. Povodeň je definována jako voda vylitá z řečiště nebo nádrží, kdežto záplava zahrnuje stojící nebo tekoucí vodu, která vznikla z jiné příčiny, jako je silný déšť nebo tání sněhu. Je důležité si zkontrolovat, jak vaše pojišťovna tyto rizika pokrývá.

Velikost pojistné částky je odhadována samotným zákazníkem a na jeho základě je určena maximální hodnota náhrady od pojišťovny. Je důležité odhadnout částku co nejpresněji, aby se předešlo podpojištění, které by vedlo k úměrnému snížení vyplacené částky, nebo připojištění, což by znamenalo nadměrné pokrytí nad rámec skutečné hodnoty majetku.

Úroveň bezpečnostních opatření, která pojišťovna požaduje, se zvyšuje v závislosti na požadované pojistné částce. Mohou být požadovány bezpečnostní zámky, požární detektory nebo trezory pro cennosti.

Pojišťovny také rozlišují mezi novou a časovou hodnotou. Pokud se rozhodnete pro novou hodnotu, pojišťovna vám vyplatí náhradu tak, abyste si mohli poškozenou věc zakoupit novou. Pokud si zvolíte časovou hodnotu, musíte počítat s tím, že bude brán ohled na opotřebení věci a náhrada bude menší.

Pozor na výluky

Je také důležité si všímat toho, co je z pojištění vyňato, a zjistit si možnosti dalšího pojištění. Standardně jsou věci pojištěny jen do určité částky, takže pokud vlastníte dražší majetek, může být nutné uzavřít doplňkové pojištění.

Měli byste také nezapomenout aktualizovat pojistnou smlouvu, pokud dojde ke změně hodnoty věcí ve vaší domácnosti. Pojistné podmínky by měly odrážet aktuální situaci. Smlouva obvykle zahrnuje různé bonusy, jako je sleva za bezškodní průběh nebo věrnostní programy pojišťoven. Pojištění je produkt jako každý jiný a pojišťovny se snaží přilákat zákazníky pomocí co nejlepších podmínek. Proto byste neměli okamžitě souhlasit s první nabídkou, ale porovnat různé možnosti na trhu. Pokud budete chtít jednotlivé nabídky porovnat a vybrat tu nejlepší, neváhejte se na mě obrátit pomocí stránky s kontaktními údaji. 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení