Jak s financemi v novém roce

Jak s financemi v novém roce

Přelom roku bývá příležitostí k bilancování uplynulého období a plánů do budoucna. Podívejme se tedy, co se odehrálo v nedávné minulosti na trzích, jak jsme na tom nyní a co můžeme dále očekávat v letošním roce.

V říjnu 2008 vyvrcholil dlouhodobý uptrend (viz trendová čára).

trendová čára

Nahoře se vytvořila formace, kterou technická analýza nazývá head and shoulders (hlava a ramena).  Poté začal, v důsledku krize nemovitostních trhů, která se přelila do všech hospodářských sektorů, nezadržitelný pád. Ten charakterizují další trendové čáry – ta první ukazuje downtrend poměrně pozvolný, následovaný ovšem mnohem dramatičtější jízdou směrem k jihu.

head and shoulders

Projížďka z kopce skončila náhle v březnu minulého roku a analytici se v té době přeli, zda další vývoj bude mít podobu V, W nebo L. Valná většina z nich předpokládala variantu dva a tři, zatímco ve skutečnosti došlo na tvar jednoduchého V.

Poté, kdy vlády hospodářských mocností, zejména Spojených států, napumpovaly do ekonomiky ohromná množství oběživa, trhy se zotavují téměř stejným tempem, jako v roce 2008 ztrácely. Kdo v té době respektoval doporučení na našem webu, která byla prezentována hned v několika článcích, může si mnout ruce.  Jeho výnosy za minulý rok jsou v rozmezí 40 až 70%. Vytvořil se nový uptrend trvající až do těchto dnů.

uptrend

Ještě zdaleka není dosaženo hodnot, které trh měl v průběhu roku 2007. Z tohoto hlediska je zde prostor pro další růst, čemuž odpovídá i přebytek peněz ve světové ekonomice. Nikde však není psáno, že se v dohledné době dostaneme k hodnotám, které byly před začátkem krize. Velkou neznámou jsou také plány vlád na eliminaci likvidity, kterou použily k zažehnání krize. Pokud budou peníze staženy z oběhu překotně, dojde zřejmě k opětovnému poklesu a umazání části zajímavých výnosů akcií z minulého roku.  Jestli se to však nepodaří, hrozí zvýšená inflace, která bude mít neblahý vliv zejména na pevně úročené instrumenty (obligace a peněžní trh).

Uvidíme tedy, co nám budoucnost přinese. První možnost velí ustoupit z akciových pozic, s výjimkou výnosných dividendových titulů, které bylo v nedávné minulosti možno nakoupit za zajímavé ceny. Druhá varianta naopak ukazuje na vhodnost konverze dluhopisů ve prospěch akcií. Ať tak či onak, nudit se rozhodně nebudeme.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení