Jak se chovat v dobách propadů trhu

Jak se chovat v dobách propadů trhu

V poslední době se opět hodně mluví o tom, že by se finanční krize mohla vrátit v plné síle. Potvrzené již jsou informace o slabším výkonu české ekonomiky a zdá se, že v blízké budoucnosti zlepšení bohužel nepřijde. Kvůli zadluženosti a finanční nejistotě několika států eurozóny jsou finanční trhy neklidné. Nechceme malovat strašáky na zeď, ale je dobré si uvědomit, že i zdánlivě nepodstatná událost může nyní způsobit náhlý a prudký pád trhů, jaký jsme zažili v roce 2008. Pokud by taková situace nastala, co bychom měli dělat?

Nikdo nedokáže s jistotou říci, jak se trhy budou chovat, a je jasné, že drobní investoři vývoj trhů ani ovlivnit nemohou. Pokud by propad trhů nastal, nic s tím nenaděláme. Z dlouholetých pozorování však známe několik pravidel investování, která když budeme dodržovat, neproděláme tolik a naopak bychom mohli v delším časovém horizontu vydělat. Základní pravidlo je pravidelné investování. Pokud budeme pravidelně ukládat stejnou částku, budeme sice v dobách růstů nakupovat draze, zato v dobách pádů nakoupíme levněji. Díky tomuto postupu se nám nákupní ceny zprůměrují. A stejný postup lze uplatnit při prodeji.

Pokud trhy padají, je zpravidla výhodnější zachovat pozice. Prodáme-li, zrealizujeme tím ztrátu. Hotovost nebo peníze na účtu už pak původních hodnot těžko dosáhnou. Nutí-li nás však naše finanční situace prodej cenných papírů provést, bývá výhodnější prodávat postupně. Další tipy, jak dobře ochraňovat své peníze, získáte, pokud využijete kontaktů na těchto stránkách.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení