Jak to bude se stavebním spořením po Novém roce?

Jak to bude se stavebním spořením po Novém roce?

Změny ve stavebním spoření schválila vláda sice už na podzim. Pojďme si však v dnešním článku připomenout, jaký vliv tyto změny od letošního roku mají na naše úspory. Stavební spoření se díky štědré státní podpoře těšilo oblibě střadatelů. Bude tomu tak i nadále? Zůstává stavebko stále vhodným finančním produktem?

Jak to tedy od soboty se stavebním spořením vypadá?

  • Státní příspěvek za rok 2010, který se letos vyplácí, bude poloviční. Může za to jednorázová 50% daň.
  • Tuto daň v následujících letech nahradí snížení státního příspěvku. Zatímco dosud byl maximální roční příspěvek od státu 3 000,- Kč, napříště už to budou jen 2 000,- Kč.
  • Ruší se daňové osvobození pro úroky ze stavebního spoření. Od letošního roku jsou úroky kráceny o 15% daň.

Tyto změny významně snižují celkovou výnosnost stavebního spoření. Připočteme--li k výše uvedeným změnám také poplatky, které si stavební spořitelny účtují, je stavební spoření srovnatelné například s termínovanými nebo spořicími účty. Poplatek za uzavření smlouvy stavebního spoření činí obvykle 1% z cílové částky a poplatky za vedení nás pak přijdou na několik stokorun ročně.

Před uzavřením stavebního spoření se tedy vyplatí zvážit i další spořicí produkty na trhu, které skýtají podobný roční výnos i bez nutnosti šestiletého zavázání vkladu. V každém případě se vyplatí toto rozhodnutí konzultovat se svým finančním poradcem.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení