Je lepší podnikat formou s.r.o., nebo živnosti?

Je lepší podnikat formou s.r.o., nebo živnosti?

Podnikání formou společnosti s ručením omezeným se dnes Čechům líbí, protože k jejímu založení už nepotřebují 200 tisíc korun, ale vystačí s 1 korunou. Tohoto minimálního limitu využilo pouze za loňský rok více než 1 800 firem. Je však s.r.o. skutečně pro každého?

Výběr právní formy podnikání závisí na řadě ukazatelů, mezi které patří výše obratu, míra rizika, počet zúčastněných osob či náročnost administrativy. Obchodní společnosti musí vynaložit více času a peněz už na své založení, povinně zřizují datové schránky a na rozdíl od živností vždy vedou podvojné účetnictví. U s.r.o. není možné uplatňovat výdajové paušály (40 až 80 procent z příjmů živností), takže je třeba promyslet i to, zda se skutečné výdaje vyrovnají jejich výši.

Velkou výhodou živnosti je možnost přímého řízení a osobní kontroly podnikání, zatímco časté neshody společníků větších firem někdy vedou až k jejich zániku. Také to, že majiteli živnosti náleží celý zdaněný zisk, se řadí k pozitivům, která jsou ovšem vyvážena ručením za závazky veškerým majetkem. Naopak u s.r.o. a dalších právnických osob vstupuje do obchodních vztahů jen firma, nikoliv společníci osobně.

Podle odborníků se vyplatí založit s.r.o. až ve chvíli, kdy příjmy z podnikání dosahují řádově milionů korun. V praxi si obvykle podnikatelé jakožto zaměstnanci vyplácejí nízkou měsíční mzdu, kterou kombinují s podíly na zisku s.r.o. Z těch se sice odvádí srážková daň ve výši 15 procent, ale nepodléhají sociálnímu a zdravotnímu pojištění. Zaúčtovaná mzda a odvody zaměstnavatele jsou navíc daňově uznatelné náklady. Právnické osobě se otevírá řada možností optimalizace daní, což umožňuje jejich výrazné snížení.

Společnost s ručením omezeným má oproti podnikající fyzické osobě také vyšší důvěryhodnost a mnohem lepší přístup k cizím finančním zdrojům či dotacím včetně evropských.

Právní úprava s.r.o.

Založit s.r.o. je od roku 2014 o hodně jednodušší, ale vyžaduje to dobrou znalost současné legislativy. Základem je nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích, zejména paragrafy 1 až 94 a 132 až 242. K samotnému založení s.r.o. je nutná společenská smlouva, příp. u jednoho společníka zakladatelská listina, která se vydává notářským zápisem. Pro tu je nutné připravit řadu informací a dokumentů a následně novou s.r.o. zapsat do obchodního rejstříku.

Také případný zánik s.r.o. je zdlouhavá procedura vyžadující většinou asistenci advokáta. Hodnota „eseróčka“ se však může časem zvyšovat. Takový podnik lze vybudovat pro příští generace nebo ho prodat, zatímco existence živnosti a její dobré jméno obvykle závisí na aktivní pracovní činnosti fyzické osoby.

Díky 1 koruně požadovaného základního kapitálu obliba s.r.o. prudce roste

Podle statistik u nás loni vzniklo nejvíce firem za posledních 7 let, zatímco počet nových živnostníků byl po 9 letech nejnižší. Je však otázkou, jak dlouho se tento trend udrží, protože ministerstvo spravedlnosti zvažuje částku počátečního vkladu s.r.o. opět navýšit. Jako důvod uvádí to, že 1 koruna snižuje serióznost firmy pro obchodní partnery.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení