Je vaše cestovka správně pojištěná? Návod, jak to ověřit.

Je vaše cestovka správně pojištěná? Návod, jak to ověřit.

Každoročně zůstane v zahraničí několik stovek klientů kvůli krachu cestovních kanceláří. Přestože je zákonnou povinností cestovních kanceláří mít pojištění proti úpadku, podmínky plnění, rozsah plnění a další parametry se mohou lišit. Abyste lépe věděli, se kterou cestovkou se snáz dostanete domů i v případě krachu, přečtěte si dnešní článek.

dTest: Cestovní kanceláře a pojištění proti úpadku

Pokud jste si vybrali zájezd a těšíte se, jak si užijete dovolenou, nezapomeňte se podívat, jestli cestovní kancelář ve svých propagačních materiálech uvádí i údaje o pojištění. Základní informací je název pojišťovny, neměl by chybět rozsah a podmínky pojištění, rozsah pojistného plnění, a podmínky pro uplatnění nároku.

Ještě před uzavřením smlouvy požadujte po cestovní kanceláři předložení dokladu prokazujícího pojištění proti úpadku. Tento doklad musí mít k dispozici k nahlédnutí i zprostředkovatel zájezdu, tedy cestovní agentura.

V případě, že smlouvu uzavřete, musí být vždy její součástí doklad o pojištění proti úpadku CK, který vám cestovní kancelář musí předat v okamžiku uzavření smlouvy, nikoliv později např. na letišti před odletem na dovolenou. V dokladu musí být uveden název pojišťovny, podmínky pojištění a způsob oznámení pojistné události a dále např. číslo na asistenční službu.

Jestli je CK skutečně pojištěna, lze ověřit na webových stránkách jednotlivých pojišťoven. Pojištění proti úpadku aktuálně poskytují pouze následující pojišťovny:

  • Generali pojišťovna, a.s., seznam pojištěných CK zde
  • Česká podnikatelská pojišťovna, a.s.
  • UNIQA pojišťovna, a.s., seznam pojištěných CK zde
  • Union poisťovňa, a.s., seznam pojištěných CK zde
  • Evropská Cestovní Pojišťovna, a.s.

Některé podrobnosti z činnosti cestovní kanceláře můžete najít v obchodním rejstříku, který je zdarma dostupný na stránkách www.justice.cz, a kde lze hledat podle názvu či IČO. Každá právnická osoba musí do rejstříku zakládat výroční zprávy o svém hospodaření, a tak se můžete podívat, jak si finančně stála vloni. Pokud cestovní kancelář nemá výroční zprávu v rejstříku, může to také znamenat, že by ráda něco zatajila.

Úpadek! Co teď?

Každá cestovní kancelář je povinna mít sjednanou smlouvu o pojištění pro případ úpadku. Zájezdy nesmí vypravovat nikdo jiný než cestovní kanceláře, které je mají všechny pojištěné.

V případě krachu cestovní kanceláře má zákazník právo na repatriaci (návrat domů) a refundaci (náhradu), které zákon specifikuje takto:

  • zajištění dopravy z místa pobytu do České republiky, v případě, že zajištění dopravy bylo sjednáno v cestovní smlouvě
  • vrácení ceny zájezdu nebo zálohy, pokud zákazník na dovolenou vůbec neodjel
  • vrácení rozdílu, pokud se zájezd uskuteční, ale služby jsou poskytovány v kratším časovém úseku

(Příklad: Měli jste sjednané ubytování v hotelu včetně stravy na deset dnů, namísto toho jste nuceni ukončit svou dovolenou již po pěti dnech, v tomto případě máte právo na vrácení 50 % ceny zájezdu)

Jak postupovat?

Jakmile se dozvíte o krachu cestovní kanceláře, zavolejte na číslo asistenční služby uvedené v dokladu o pojištění. Oznamte operátorovi všechny skutečnosti a řiďte se jeho pokyny.

Další pokyny k uplatnění nároku na odškodnění by měly být součástí smlouvy nebo je najdete na webových stránkách jednotlivých pojišťoven.

Postavení pojišťoven

Pojišťovna ze zákona hradí veškeré nároky cestujících. Proto při uzavírání pojistné smlouvy s cestovní kanceláří je tou silnější stranou, stanovuje si smluvní podmínky a hodnotí podklady, které jí kancelář předkládá (např. zprávy auditora, výsledky hospodaření za uplynulé období – výkaz zisků a ztrát). V zájmu pojišťovny je tedy i sjednání přiměřeného pojistného krytí pro případ krachu cestovní kanceláře. Zákon navíc pojišťovnám umožňuje cestovní kanceláře podrobně kontrolovat. Měly by tedy zajistit, aby riziko krachu bylo dostatečně kryto pojistkou.

Pokud pojišťovna nevykonává dostatečnou kontrolu hospodaření cestovní kanceláře, pak nemůže následky přenášet na klienty v podobě snížení pojistného plnění.

Ze zákona vyplývá, že je povinností pojišťovny, jakožto profesionála, sjednat pojistnou smlouvu (tedy i krytí pojistného rizika) tak, aby pojištění krylo všechny zájezdy.

Pojišťovna odmítá platit

Pokud pojišťovna odmítá poskytnout plnění, nezbývá než věc řešit soudní cestou. Ačkoliv šikovný právník může podat několik výkladů jednoho ustanovení zákona, evropské předpisy mají jasný cíl – ochránit spotřebitele. V případě neúspěchu zákazníka by byl odpovědný stát, protože nesprávně do českého práva převedl evropskou směrnici.

Cestovní kancelář není pojištěna

Nepojištěná cestovní kancelář nesmí prodávat zájezdy, nemá k tomu živnostenské oprávnění. Pokud by pojistka zanikla až poté, co jste zájezd zakoupili, nemá to na smlouvu vliv, protože zájezd je pojištěný dle původní smlouvy.

Pokud kancelář přesto dál prodává zájezdy, podniká neoprávněně a živnostenský úřad jí může udělit až milionovou pokutu. Podnikatel se pak může dopouštět i trestného činu neoprávněného podnikání, za který dle způsobené škody hrozí trest až osm let odnětí svobody.

Dostat své peníze z nepojištěné cestovní kanceláře není snadné a bez žaloby a vymáhání náhrady škody se zřejmě neobejdete.

Podnikatel podvádí

V praxi se může stát, že se cestovní kancelář dostane do úpadku, protože peníze vybírá podvodně a podnikatel je následně použije k jiným aktivitám. Podobný případ před nedávnem řešil Soudní dvůr Evropských společenství, který závazně vykládá evropské směrnice. I v takovém případě došel k závěru, že zákazník má právo na odškodnění. Evropské právo totiž stanoví, že zákazník musí být před krachem cestovní kanceláře chráněn i v případě podvodných jednání, mimořádných událostí a nečekaných důvodů.

Zdroj: www.dtest.cz

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení