K čemu je dobrý finanční arbitr?

K čemu je dobrý finanční arbitr?

Stále více lidí je v dnešní době nuceno řešit finanční situaci půjčkou. A někdo si půjčku bere třeba proto, aby uspokojil svou potřebu a řeší s ní například pořízení nové televize nebo dovolenou.

Tak či onak, můžeme zjistit až po podepsání smlouvy, že půjčka není úplně v pořádku. V některých případech dokáže zdarma pomoci finanční arbitr. Návod, jak v takovém případě postupovat, najdete právě zde.

Spotřebitel může vzor využít v případě, že je ve sporu s bankou, poskytovatelem či zprostředkovatelem spotřebitelského úvěru, investičním fondem či investiční společností nebo vydavatelem elektronických platebních prostředků (např. platební nebo kreditní karty), při provádění převodů peněžních prostředků, opravného zúčtování, inkasní formy placení nebo užívání elektronických platebních prostředků.

Jak tento vzor použít?

Finanční arbitr ČR je instituce, která rozhoduje mimosoudně v určitých druzích sporů v oblasti bankovnictví, kolektivního investování, poskytování a zprostředkování spotřebitelských úvěrů a využívání elektronických platebních prostředků. Pravomoci finančního arbitra jsou upraveny v zákoně o finančním arbitrovi (č. 229/2002 Sb.)

Do pravomoci finančního arbitra patří rozhodování, pokud jde o:

  • převody finančních prostředků (neprovedený, špatně provedený nebo pozdě provedený převod),
  • nakládání s elektronickými platebními prostředky (zneužití platební karty u obchodníka, zneužití karty při výběru z bankomatu),
  • inkasní formu placení,
  • opravné zúčtování (např. banka neoprávněně odepsala z bankovního účtu klienta peníze v domnění, že mu byly na účet připsány neoprávněně), 
  • oskytování nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru, například vyplývající z neposkytnutí předsmluvních informací nebo neposouzení schopnosti spotřebitele úvěr splácet,
  • produktů kolektivního investování, například vyplývající z neposkytnutí informací o investici nebo nesprávného výpočtu hodnoty podílového listu.

Do pravomoci finančního arbitra nepatří:

  • převody peněz v jiné měně, než je měna států EU a Evropského hospodářského prostoru (jedná se o všechny evropské státy s výjimkou Švýcarska),
  • spory, které již rozhodl nebo rozhoduje soud nebo rozhodce.

Finanční arbitr rozhoduje ve věci sporu bez zbytečného odkladu nálezem obvykle do 30 dnů ode dne zahájení řízení; ve zvlášť složitých případech rozhodne nejdéle do 60 dnů; nelze-li vzhledem k povaze věci rozhodnout ani v této lhůtě, může ji finanční arbitr přiměřeně prodloužit.

Řízení před finančním arbitrem je bezplatné. Každý z účastníků řízení platí své náklady řízení.

Upozornění

Níže uvedené vzory jsou převzaty přímo z internetových stránek finančního arbitra ČR (www.finarbitr.cz). Podání tímto způsobem je Finančním arbitrem ČR preferováno, proto doporučujeme tohoto formuláře využít.

Do 15 dnů ode dne doručení písemného vyhotovení nálezu mohou strany podat proti nálezu arbitra odůvodněné námitky. Rozhodnutí arbitra o námitkách je konečné. Konečná rozhodnutí finančního arbitra, stejně jako nález, proti kterému nebyl vznešeny námitky, jsou závazná a v případě dobrovolného neplnění soudně vykonatelná. 

Důležité zákony a dokumenty

  • Zákon o finančním arbitrovi, č. 229/2002 Sb.

Související vzory

  • Reklamace výpisu z bankovního účtu

Obecná doporučení

Před použitím tohoto vzoru je nutné si ověřit zejména podle výše uvedených podmínek, zda je vhodný pro danou konkrétní situaci. Text vzoru je potřeba upravit podle skutečného případu. Výsledný text se musí vlastnoručně podepsat. Doporučujeme ho vytisknout ve dvou kopiích – jednu pro adresáta a druhou pro spotřebitele k uložení do složky sporu.

Dopis je žádoucí zasílat doporučeně, nejlépe s dodejkou. V případě osobního předání stačí nechat podepsat převzetí na kopii. V případě přikládání různých dokladů k dopisu je doporučujeme zasílat v kopii (v případě nutnosti ověřené) a originál si ponechat.

Názvy příloh, včetně jejich dat (jsou-li datované), doporučujeme v dopisu uvést.

Tento vzor nemůže nahradit odbornou právní konzultaci. Není-li si spotřebitel jist ohledně svých práv a rizik při jejich prosazování, doporučujeme, aby oslovil advokáta. Pro spotřebitele znalé svých práv a podmínek jejich uplatňování však může napomoci k jejich účinnému prosazení.

VZOR:

Ve své žádosti o zahájení řízení před finančním arbitrem musíte uvést údaje o své osobě jako navrhovateli a finanční instituci, se kterou vznikl problém. Dále detailní popis situace, včetně jejího podložení důkazy, a váš požadavek na řešení. Nejlepším způsobem je využití on-line formuláře pro zahájení řízení před finančním arbitrem, který je zveřejněn na http://www.finarbitr.cz/cs/formulare-ke-stazeni.html. Pokud si chcete formulář vytisknout a vyplnit ručně, využijte formuláře "Návrh na zahájení řízení".

 

Zdroj: dTest

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení