Kam se poděly miliony z Rathovy krabice?

Kam se poděly miliony z Rathovy krabice?

Místo sedmi milionů je tam polovina peněz. Co se s nimi proboha stalo? Že by nějaká zlodějina? Po znovuotevření krabice od bot se ukázalo, že je v ní pouze 3,7 milionu.

Něco takového by mohlo znít z úst potomků, kteří by onu krabici nalezli a otevřeli po pětadvaceti letech. Ukládat peníze do krabice nebo pod podlahu není moudré.  Pomineme-li morální aspekty původu peněz v krabici, lze je označit jako finanční majetek. A finanční majetek rozhodně nepatří do krabice. Zejména pokud je určen k odložené spotřebě.  Peníze, které si jen tak leží, byť na bezpečném místě, jsou podrobeny inflačnímu vlivu. Znamená to, že díky růstu cen se kupní síla peněz neustále snižuje. S postupujícím časem si za ně koupíme čím dál méně. Pokud bychom zmíněných sedm milionů nechali ležet bez povšimnutí pětadvacet let a po celou dobu by byla inflace 2,5 %, bude mít původní suma po této době kupní sílu 3,7 milionu.

Pro jednorázové nebo pravidelné ukládání peněz lze využít řadu finančních a investičních nástrojů, které lze rozdělit do tří kategorií:

1. Nízké riziko + nízký výnos
Do této kategorie patří například spořicí účty, fondy peněžního trhu nebo krátkodobé dluhopisy. Výnos lze očekávat zhruba na úrovni inflace. Obsah krabice je moudré vysypat do těchto nástrojů na krátký investiční horizont, na jeden rok.

2. Střední riziko + střední výnos
Sem patří například dluhopisy nebo smíšené podílové fondy. Výnos lze očekávat lehce nad výší inflace, tedy jedno až dvě procenta nad její úroveň. Hotovost z krabice je moudré do těchto nástrojů odložit na tři až šest let.

3. Vysoké riziko + vysoký výnos
Například akciové fondy nebo komodity jsou investiční nástroje, které mohou přinést vysoký výnos. Je ale nutné počítat s vyšší mírou rizika. A protože jedním z faktorů, které zvýšené riziko eliminují, je čas, patří sem peníze z krabic, které nebudete potřebovat dříve než za osm a více let. Pak lze očekávat výnos ve výši čtyř i více procent nad míru inflace.

Ale pozor! Pro jednorázové investování se do těchto nástrojů nedoporučuje vysypat obsah krabice najednou, ale odsypávat postupně. Když se v průběhu jednoho roku každý měsíc odsype trochu, zprůměrují se tím nákupní ceny a snižuje se riziko.

Výnos a čas vytváří dramatické rozdíly. O tom, jaké sumy by byly po pětadvaceti letech z peněz z krabice, vypovídá obrázek níže. K podobným výpočtům můžete použít kalkulačky na tomto webu.

obsah krabic po 25 letech

Pro správné rozložení investic je vhodné mít zpracovaný investiční plán, který pomůže s diverzifikací a eliminací investičních rizik. Pro případné dotazy neváhejte využít kontaktů na tomto webu.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení