Kolik vynáší moje spoření?

Kolik vynáší moje spoření?

Spořením rozumíme pravidelné ukládání volných finančních prostředků někam, kde očekáváme určité zhodnocení. Postupně, po menších částkách, si tak tvoříme finanční zásobu a využíváme přitom složené úročení. Jeho princip spočívá v rozhodnutí nevybírat zisky vytvořené dříve vloženými penězi a naopak ještě k nim přidávat další a další vklady, které opět tvoří výnos. Matematický popis vypadá takto:

složené úrokováníFv = budoucí hodnota (future value); A = hodnota pravidelně vkládané částky (anuity); i = úroková míra pro zvolené období (interest rate); t = počet časových období (time)

V článku Kouzlo času jste si mohli přečíst, jak složené úročení funguje a jaké možnosti poskytuje při tvorbě osobního bohatství. Úroková míra je důležitá, střadatelé však často opomíjejí vzít v úvahu podstatný vliv časového období spoření. Kombinací obou faktorů lze dosáhnout velmi zajímavých výsledků.

Neméně významným prvkem je eliminace rizika volatility trhů rozložením investic do pravidelných vkladů. Jak model funguje se dočtete v sérii tří článků pod názvem Realokace investičního portfolia.

Spočtěte si na naší kalkulačce, jaký výnos můžete očekávat při Vámi zvolených podmínkách. Nezapomeňte přitom zadávat vklady snížené o náklady zvažované transakce. Pro delší časový horizont je pak ještě vhodné výsledek očistit o vliv inflace, k čemuž slouží další kalkulačka na tomto webu.

Ke spoření lze využívat finanční instrumenty, které nabízejí bankovní domy, spořitelní družstva či družstevní záložny. Stejně tak poslouží i otevřené podílové fondy, jichž je na trhu nepřeberné množství. Vždy však mějme na paměti, že výběr určitého nástroje by měl vycházet ze strategického plánu osobních financí  v návaznosti na rodinnou situaci a účel použití těchto aktiv.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení