Konec tújí v Čechách

Konec tújí v Čechách

Proč a kde si český člověk sází na zahradě túje? Proč? Protože chce, aby si se sousedem vzájemně nenakukovali na zahradu. Kde? No logicky podél plotu, to dá rozum. Jééénže. Vešel v platnost nový občanský zákoník plný úžasných překvapení a ten říká: Soused může po vlastníkovi sousedního pozemku požadovat, aby se zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků. Platí, že stromy, které dorůstají více než 3 metry, musí být od společné hranice pozemků vzdáleny 3 m.

Takže túje či cokoli jiného, které sázíme podél plotu, abychom si uchránili soukromí, můžeme sázet dál, ale tři metry od plotu. A když už tam ten strom roky stojí? Nový OZ říká, že pokud se tomu tak již stalo (túje či cokoli jiného jsou vysazené), má soused právo požadovat jejich odstranění.

Co to v důsledku znamená? Že pokud neudržím dobré sousedské vztahy, je to KONEC TÚJÍ V ČECHÁCH.

A proč vám vlastně tento článek předkládám? Nový občanský zákoník má 3 081 § a díky tomu zažívá české soukromé právo zatím svou největší proměnu. Nejvýraznější změny se týkají oblasti nemovitostí respektive nově nemovitých věcí. Pokud budete chtít poradit při prodeji či koupi vaší nemovitosti, obraťte se raději na odborníka. Vyplatí se to.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení