Konsolidace půjček není pro každého

Konsolidace půjček není pro každého

Informace obsažené v tomto článku jsou mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Vzali jste si několik půjček a ztrácíte přehled o tom, kolik a kdy máte zaplatit? Řešení nabízejí bankovní i nebankovní instituce. Ačkoliv sloučení dluhů a dokonce i možné navýšení půjčky zní idylicky, má i své nevýhody.

Pokud jsou měsíční splátky několika půjček příliš vysoké nebo náročné na spravování, můžete požádat o tzv. konsolidaci půjček, tedy o jejich sloučení.

Větší půjčka, menší splátky
Leasing, kontokorent i běžný spotřebitelský úvěr, to vše lze po domluvě s bankovním či nebankovním ústavem sloučit do jediné půjčky. Kromě administrativního zjednodušení můžete navíc získat i nižší měsíční splátky, než jaké jste platili doposud. V některých případech lze společně se sloučením půjček získat i nový úvěr, pak se ale prodlužuje doba splatnosti.

Nový účet i pojištění
Jakmile své závazky přesunete do Vámi vybraného bankovního ústavu, měli byste počítat s tím, že si v něm pravděpodobně budete muset zřídit osobní účet. Každý měsíc se pak k výši splátky přičte několik desítek korun, které budou odečteny za vedení účtu. Najdou se ale i výjimky.

Kromě zřízení účtu, byste měli počítat i s tím, že Vám bude nabídnuto pojištění proti neschopnosti splácet své závazky. V tomto případě se měsíční náklady navýší o desítky až stovky korun, záleží na rozsahu pojistky. Dle vlastního uvážení si tak můžete vybrat, zdali se necháte pojistit pro případ dlouhodobé pracovní neschopnosti, plné invalidity, úmrtí, ztráty zaměstnání, či zdali se rozhodnete zůstat nepojištěni výměnou za nižší měsíční náklady.

Nesmíte dlužit příliš málo, ani moc
Zásadní háček pro zájemce o konsolidaci úvěrů spočívá v tom, že je třeba trefit se výší slučitelných půjček do tabulky dané bankovní či nebankovní instituce. Pokud byste rádi zkonsolidovali půjčky dosahující vyšších částek, pravděpodobně po Vás bude požadováno jištění nemovitostí. Jestliže v tomto nespatřujete problém, můžete konsolidovat nejen své půjčky, ale i úvěry manželky, či manžela. V některých případech můžete zažádat o sloučení úvěrů společně s Vašimi známými. Podmínkou je, aby žadatelé byli maximálně 4 a pocházeli z maximálně 2 odlišných domácností.

Ujistěte se o možnosti předčasného splacení
Jakmile se rozhodnete pro konsolidaci půjček, je třeba věnovat zvýšenou pozornost smluvním ustanovením. Zvláště podmínkám předčasného splacení úvěru. Tento krok Vám v budoucnu může ušetřit nemalé finanční prostředky.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení