Které auto starší 10 let je nejspolehlivější?

Které auto starší 10 let je nejspolehlivější?

V předchozích článcích jsme Vás seznámili s výsledky statistik německých stanic technické kontroly Auto Bild TÜV Report 2009 týkajících se vozů mladších 8 let. Stranou ale nezůstaly ani dříve vyrobené automobily. Zjistěte, která auta starší 10 let jsou nejspolehlivější, a ujistěte se tak o výhodnosti koupě daného modelu.

V kategorii vozů starších 8 let nejsou žádnou výjimkou automobily s více jak 100 000 ujetými kilometry. Ačkoliv by se někdo při tomto čísle mohl zaleknout, je třeba říci, že i řada z těchto ojetých automobilů vykazovala velice solidní výsledky.

Kategorie 8-9letých automobilů
První příčky obsadily, stejně jako v kategorii 4-5 letých vozů, automobily značky Porsche. U modelu Boxster byl zaznamenán 5,2% podíl aut s vážnou závadou, u jeho kolegy 911 bylo percentuální číslo jen o 1 desetinu vyšší. Pomyslnou bronzovou medaili získala Toyota RAV4. Ta měla při 100 000 ujetých kilometrech jen 6,7%  podíl automobilů s vážnou závadou.
Špatně si nevedl ani Mercedes SLK (8,3%), který obsadil 4. příčku. Vítěznou pětici uzavírala Mazda Demio (8,4%). Do první dvacítky se tentokrát probojovaly i dva vozy značky Suzuki (model Grand Vitara a Jimny). Za zmínku stojí také německý VW Polo, který se s 12,7% podílem aut s vážnou závadou umístil společně s Nissanem Almerou na 14. pozici.

Opačnému konci žebříčku vévodí Alfa Romeo 145/146 s nelichotivým percentuálním výsledkem. U tohoto modelu byl zaznamenán 30,0%  podíl aut s vážnou závadou. O něco lépe si vedl Ford Ka (28,7%), ale i tak je lepší při výběru tohoto vozu postupovat obezřetně. Nepříliš prestižní 85. příčku obsadila česká Škoda Felicia (27,5%). O pozici výše se umístil Renault Twingo (25,5%). Automobilka Suzuki má svého zástupce i na spodních příčkách. Model Wagon R+ (24,5%) obsadil 82. místo.

Kategorie 10-11letých automobilů
I v této kategorii kraluje Porsche 911, které má záviděníhodné výsledky s 5,6% podílem vozů s vážnou závadou. Pod magickou hranici 10% se, kromě výše zmíněného Porsche, dokázala dostat jen Toyota RAV4 (9,0%) se 122 000 kilometry na tachometru. Třetí příčku obsadila její kolegyně, Toyota Starlet, s rovnými 10%. Dobré výsledky vykázalo i rodinné Mitsubishi Space Wagon (15,9%), které se umístilo na 7. příčce. Sesterský model Pajero uzavírá první desítku s 16,7% podílem automobilů s vážnou závadou. Naše Škoda Octavia (19,7%) se umístila na slušném 20. místě.

Na druhé straně žebříčku se dle statistiky Auto Bild TÜV Report 2009 umístilo několik vozů značky Renault. Model Espace (25,5%) obsadil 49. příčku, Renault Scénic 57. s 28,2% podílem automobilů s vážnou závadou. O 1 desetinu hůře si vedl model Laguna (58. místo). Renault Mégane (30,2%) skončil jako 63. Téměř na samém dně zůstal Renault Twingo (32,6%). I ten měl ale lepší výsledky než Ford Ka. Tento model zaujal nelichotivou 68. pozici s 33,1% podílem vozů s vážnou závadou.

Vyplatí se Vám starší vůz?
Nákup starších automobilů s sebou přináší mnohá rizika. Ačkoliv je možné ušetřit nezanedbatelné peníze, je třeba počítat s tím, že můžete velice brzy vydat další tisíce za nutné opravy. Rozmyslete si proto před samotnou koupí, zdali nebudete v průběhu příštích let nuceni zaplatit podstatně více, než byste dali za vůz o několik let mladší.

 

Zdroj: Auto Bild TÜV Report

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení