Leasing versus spotřebitelský úvěr

Leasing versus spotřebitelský úvěr

Pokud nepatříte mezi šťastlivce s naditým bankovním kontem, budete se při koupi ojetého vozu muset zřejmě rozhodovat mezi leasingem a spotřebitelským úvěrem. V tomto článku vás seznámíme s plusy a minusy obou typů financování.

Leasing je v představě mnoha lidí jedinou možností, jak rychle získat auto na splátky. Spotřebitelský úvěr ale šlape svému rozšířenějšímu kolegovi stále více na paty. Svůj velký minus z dob minulých spočívající v přílišné pomalosti vyřízení úvěru, už většina bankovních ústavů odstranila. Obě dvě možnosti proto rozhodně stojí za zvážení.

Spotřebitelský úvěr raději u své banky
Stejně jako leasing, i spotřebitelský úvěr byste měli mít vyřízený během půl hodinky. Tedy pokud o něj zažádáte ve své bance. Jestliže byste se obrátili na jiný peněžní institut, mohlo by se vyřizování protáhnout o nutnost založení běžného účtu. K nevýhodám spotřebitelského úvěru se řadí i to, že u mnoha bank budete nuceni platit poplatek za poskytnutí půjčky a další peníze z vaší kapsy budou odebrány za vedení účtu.

Méně prověřování výměnou za techničák
Pokud se obáváte toho, že banka vaši žádost vyřídí záporně kvůli vašemu nízkému platu, obraťte se raději na leasingovou společnost. Ta sice také s velkou pravděpodobností nahlédne do registru neplatičů, ale nebude mít tak přísná kritéria jako bankovní ústav. Důvod je prostý, leasingové společnosti budete ručit ojetým automobilem, proto vám může být „do zástavy“ odebrán velký technický průkaz. Až jej později budete potřebovat, například kvůli technické kontrole, budete si o něj muset zažádat a vypůjčit si jej na stanovenou dobu.

Výhodnější povinné ručení
Pokud porovnáme leasing a spotřebitelský úvěr z finančního hlediska, zjistíme, že poplatky za vedení účtu, které může banka vyžadovat, se stírají s cenou havarijního pojištění, jež jste nuceni uzavřít  při pořízení vozu prostřednictvím některých leasingových společností. Nicméně díky konexím leasingových společností můžete získat výhodnější podmínky při uzavírání povinného ručení i havarijního pojištění. Před uzavřením smlouvy se ale ujistěte o tom, že vám pojišťovna  dané bonusy k povinnému ručení opravdu připočte.

Kalkulace napoví
Leasing může být obecně pro klienta výhodnější, neboť ten platí de facto měsíčně částky za pronájem vozu. Jednoznačně se ale nelze přiklonit ani k leasingu, ani ke spotřebitelskému úvěru. Před samotnou koupí auta si proto nechte vyhotovit splátkový plán. Díky kalkulaci uvidíte na první pohled, kolik přeplatíte a na jak dlouhou dobu se ke splácení upíšete. Pokud vyjde leasing výhodněji, zvažte, zdali se vám ušetřená částka vyplatí v poměru k možným problémům spojeným s leasingovou smlouvou. Jakožto nájemce vozu budete pravděpodobně muset uhradit náklady spojené s opravami vozu. Vaše práva budou taktéž omezena, neboť při jakýchkoliv úpravách automobilu je třeba žádat o souhlas pronajímatele.

Pokud u vás leasing stále vítězí, nezapomeňte na jeho kámen úrazu, moment kdy o automobil přijdete. Havárie či odcizení vozu staví řidiče do svízelné situace. O tom, co vám v tomto případě hrozí a jak můžete postupovat, se dočtete v příštím článku.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení