Na nebankovní půjčky má od příštího roku dohlížet Česká národní banka

Na nebankovní půjčky má od příštího roku dohlížet Česká národní banka

Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Pro téměř polovinu Čechů je dnes velkým problémem náhlý jednorázový výdaj vyšší než 6 000 Kč. Proto jsou v zemi tak oblíbené půjčky a vzniklo tolik subjektů, které půjčují peníze, bohužel často na velmi vysoký úrok.

Konkrétně – nebankovních poskytovatelů půjček je u nás na počátku roku 2015 už 50 000! A protože přibývá stížností na jejich často lichvářské chování, dokončuje ministerstvo financí zákon, který počítá s omezením tohoto podnikání. Reaguje jím i na požadavky Evropské unie.

Prozatím na bankovní poskytovatele úvěrů dohlíží Česká národní banka (ČNB) a na nebankovní Česká obchodní inspekce (ČOI). Chystaný zákon by měl už od roku 2016 tento nezbytný dohled sjednotit pod ČNB.

Trh nebankovních spotřebitelských úvěrů se tak má „pročistit“ – tím, že subjektů, které na něm působí, zůstane odhadem asi pětina, tedy 10 000. Pravidla se teprve formují, ale podle zúčastněných odborníků by vstup do odvětví měly podmiňovat tyto faktory:

  • kromě pojištění odpovědnosti i vlastní kapitál úvěrové společnosti v navrhované výši 2 miliony Kč (pro srovnání: na Slovensku je od dubna 2015 požadován ve výši 0,5 milionů eur, tedy v přepočtu asi 7x větší)
  • přísnější pravidla než jen vlastnictví živnostenského listu (vystavování licencí)
  • přímá odpovědnost poskytovatelů půjček za činnost zprostředkovatelů
  • povinnost předkládat byznys plán a zřejmě i výroční zprávy
  • optimální nastavení vnitřního řídicího systému

Všechna tato opatření mají usnadnit dohled nad poskytovateli nebankovních úvěrů a zkvalitnit distribuci finančních produktů s cílem maximálně ochránit klienty. ČNB si „posvítí“ i na dodržování zákonné povinnosti posuzování úvěruschopnosti spotřebitelů či proces splácení půjček.

I když se mnohé subjekty zřejmě stáhnou do šedé zóny, budou snáze postižitelné za nabízení úvěrů bez licence. Úspěch těchto plánů podmiňuje samozřejmě i výše kapacit, které dokáže poskytnout policie.

Jistě byste uvítali veřejný registr poskytovatelů a zprostředkovatelů půjček

Občas je potřeba vypůjčit si rychle a diskrétně peníze – na nový spotřebič, neodkladnou opravu, nedoplatek energie či v případě náhlého výpadku příjmu. V těchto situacích by se vám určitě hodil veřejný registr poskytovatelů a zprostředkovatelů půjček, o jehož zřízení se také uvažuje.
Vize je asi taková: po nahlédnutí do tohoto seznamu okamžitě zjistíte, zda má vámi vybraný subjekt registraci, a je tedy důvěryhodný. Podobný model už funguje na webu ČNB u zprostředkovatelů a prodejců pojištění.

Zákonná úprava určitě nevyřeší všechny těžké situace, do kterých se dnes lidé dostávají v důsledku přibývajících exekucí (loni jich bylo nařízeno skoro 880 000…), přesto je nepochybně dobrou cestou za zpřísněním podmínek kontroly úvěrového byznysu.

A na závěr jedna „vlaštovka“: v některých případech se můžete dovolat spravedlnosti proti nepoctivým poskytovatelům půjček, zejména tzv. mikropůjček, už teď. Ústavní soud totiž některé úvěrové smlouvy označil za neplatné, protože byly podle něho v rozporu s dobrými mravy – vyplýval z nich například vysoký úrok a nepřiměřené smluvní pokuty. Důsledkem jeho rozhodnutí bylo i zastavení exekuce.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení