Nejlepší čas pro nákup nemovitostí je tady

Nejlepší čas pro nákup nemovitostí je tady

Přemýšlíte o koupi rodinného domu nebo bytu? Pokud ano, tak neváhejte a běžte do toho. Právě teď je ten nejlepší čas na pořízení vlastního bydlení. Ceny nemovitostí jsou totiž nejníže za poslední tři roky a ceny hypoték jsou dokonce na historickém minimu českého trhu.

Cenu hypotéky určuje úroková sazba, za kterou vám banka peníze půjčí. A právě úroková sazba se nyní pohybuje nejníže v české historii. Průměrný hypoteční úrok v červenci činil 4,14 %. Nejlevnější hypotéky jsou ty, u kterých zvolíme nejdelší fixační období, to je pět let. U těchto hypoték byl v červenci průměrný úrok 4,173 %. Nejžádanější jsou však hypotéky s tříletou fixační dobou, jejichž průměrný úrok činil 4,264 %. Nejdražší jsou pak hypotéky s jednoletou fixační dobou, u nichž byla průměrná úroková sazba 4,584 %.

Avšak cenu hypotéky netvoří jen úroková sazba. Mnoho lidí při sjednávání hypotečního úvěru oběhne všechny bankovní domy a smlouvu uzavře s tím, který nabídne nejnižší úrok. Málokoho už však napadne zjistit, zda cenu hypotéky neovlivňují i jiné faktory, které přinášejí nezanedbatelné částky. Na mysli máme bankovní poplatky, které souvisí se sjednáním hypotéky. To jsou například poplatek za schválení a zpracování úvěru, poplatek za vedení bankovního účtu, který jsme povinni si zřídit u stejné banky jako hypotéku, pojistné životního pojištění, které musíme pro získání hypotéky uzavřít, poplatek za nedočerpání hypotečního úvěru nebo poplatek za mimořádnou splátku mimo konec fixace úrokové sazby.

Výhodná je pro kupující také situace na trhu s nemovitostmi, který zažívá stagnaci. Výrazné zlevnění nemovitostí se již neočekává. Ceny mohou jít mírně dolů už jen u novostaveb, avšak ceny bytů v panelových sídlištích jsou na minimu. Naopak pozvolný růst je registrován u cihlových bytů a předpokládá se, že jejich ceny i nadále porostou.

Umožňuje-li vaše finanční situace pořízení nemovitosti, určitě se to nyní vyplatí. Ať už ji pořizujeme za účelem vlastního bydlení nebo jako investiční nástroj. Pokud budete potřebovat poradit s výběrem hypotéky, neváhejte využít kontaktů na těchto stránkách.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení