Nejrychlejší růst za pět let

Nejrychlejší růst za pět let

Za poslední měsíce vyskočily ceny bytů a pozemků nejrychleji od roku 2010.

Byty

Průměrná tržní cena bytů vyrostla meziročně dokonce o více než 8 %. Samozřejmě se nárůst liší podle regionu. Logicky největší cenový nárůst zaznamenala Praha. Dále pak Jihomoravský a Královehradecký kraj.

Zajímavostí je také to, že ceny panelových bytů rostou rychleji, než ceny těch cihlových. Což můžeme přisuzovat faktu, že s panelovými domy se obchoduje častěji.

To co se ale téměř vůbec nemění, je velikost nejprodávanějších bytů. Stále se nejlépe prodávají byty v rozmezí 55 - 75 metrů čtverečních.

Pozemky

Za poslední čtvrtletí nevyskočily rekordně jen byty, ale také pozemky. Cena se zvýšila o 2,9 % a meziročně téměř o 8 %. Důvod je prostý. Pozemek je jedna z nejjistějších investic, protože je dlouhodobě stabilní a nevyžadují žádné udržovací náklady.

Nejoblíbenější pozemky jsou v okolí velkých měst. A stejně jako byty i pozemky mají své favority v metrech čtverečních. Nejčastěji se kupují ty kolem 850 metrů.

Domy

Nejméně rostou ceny domů. Za poslední rok „jen" o 2,5 %. Z vlastní zkušenosti vím, že se nejlépe prodávají starší domy vhodné k rekonstrukci. Ideálně pak ve městě, nebo jeho blízkém okolí. Samozřejmě mají kupující často v úmyslu využít i příslušné dotace.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení