Nová past na dlužníky? Úvěr za padesát tisíc procent!

Nová past na dlužníky? Úvěr za padesát tisíc procent!

Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.

Autor článku je redakce E-konzultant.

Český trh nabízí širokou škálu spotřebitelských úvěrů a mnoho společností poskytuje velmi drahé půjčky pro ty, kterým pro jejich zadluženost už banky nepůjčí. Úroky předražených půjček se mohou pohybovat v řádu tisíců procent. Zarážející na tom je, že takový způsob podnikání je u nás legální a nejedná se o lichvu. Jak je to možné se dozvíte v tomto článku.

Drahým úvěrům se daří v ČR dobře, ale jejich dopady mohou být katastrofální. Jeden z nich, Kouzelná půjčka, který u nás od června nabízí britská společnost Laurence & Partners. Oproti jiným podobným úvěrům, které slouží k zalepení rodinného rozpočtu do další výplaty, je tento vskutku výjimečně drahý. RPSN u něj může přesáhnout neuvěřitelných 50 tisíc procent!

Kouzelná půjčka má podle jejího poskytovatele sloužit jako zdroj peněz před výplatou a má být určena náročné klientele, která si půjčuje příležitostně menší sumu peněz k nákupu bot, mobilních telefonů, kabelek a jiného spotřebního zboží. Finanční experti však před podobnými úvěry varují a říkají, že právě kvůli nim končí mnoho českých domácností v dluhové spirále, z níž se těžko dostává.

S úroky v řádech tisíců procent, jaké má Kouzelná půjčka, se Česká obchodní inspekce u nás ještě nesetkala. Ta hodlá podmínky poskytování tohoto úvěru zkontrolovat, ze zákona se však nemůže zabývat výší úroku.

Díky benevolentním českým zákonům je možné u nás půjčovat za jakýkoliv úrok. Aby se jednalo o lichvu, musí být kromě stanovení nepřiměřeného úroku zneužito rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo rozrušení člověka, který si půjčuje. O regulaci úroků se hovoří už dlouho, přijetí potřebného zákona je ale zatím v nedohlednu.

Když už se někdo rozhodne pro spotřebitelský úvěr, měl by využít spíše bankovních úvěrů a těm nebankovním se raději vyhnout. Úroky v řádech stovek nebo tisíců procent jsou spolehlivým zabijákem rodinného cash flow. Ne všechny dluhy musí být ale špatné. Jde o to, jak s půjčenými penězi naložíme. Za dobré dluhy lze považovat ty, kdy půjčka bude generovat vyšší příjem, než je úrok z dluhu. Dobrým dluhem je typicky hypotéka na vlastní bydlení nebo investiční nemovitost, jejíž měsíční splátka je nižší než nájemné.

Pro více informací o dobrých a špatných dluzích využijte kontaktů na těchto stránkách.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení