Nová služba – důchodové konto online. Je to pravé pro Vás?

Nová služba – důchodové konto online. Je to pravé pro Vás?

Sledování důchodového konta na internetu nově umožňuje každému občanovi Česká správa sociálního zabezpečení. Stačí, když si na Czech Pointu necháte zdarma zřídit datovou schránku a poté se přihlásíte do ePortálu ČSSZ. Kdykoliv si tak můžete zkontrolovat, co úřad v souvislosti s vaší osobou eviduje, tedy zda se vám na důchod započítávají všechny doby pojištění včetně výdělků.

Ze svého osobního konta vyčtete celou kariéru už od dob studií, připomenete si, kolik jste vydělávali, ať zaměstnáním, či podnikáním, a zobrazí se vám i tzv. vyloučené doby – počet dnů nemocenské, vojenské služby nebo třeba mateřské.

Dozvíte se, kolik let se vám už do penze započítalo a jestli vám některé doby pojištění nechybí. To přímo závisí na tom, zda jednotliví zaměstnavatelé předali ČSSZ všechny vaše evidenční listy důchodového pojištění a potvrdili hrubé příjmy ve správné výši.

Zjistíte-li na svém důchodovém online kontu jakékoliv rozpory, můžete je s pomocí úředníků včas napravit.

Konto vás upozorní i na doby, které ČSSZ nemůže mít v evidenci – například etapu zahraniční pracovní činnosti nebo péče o dítě. Ty doložíte až s podanou žádostí o důchod.

Co ještě přináší vlastnictví datové schránky

Než si však zřídíte datovou schránku, přemýšlejte, jestli ji vůbec chcete a jaký druh zvolíte. Jste-li fyzická osoba, máte 2 možnosti:

1. Datová schránka podnikající fyzické osoby vám po zpřístupnění zakládá povinnost uskutečňovat veškerou podnikatelskou agendu s úřady, zejména finančním, jejím prostřednictvím. Například daňové přiznání podané na papíře je v tomto případě pokutováno 2 000 Kč.

2. Datová schránka nepodnikající fyzické osoby vám i nadále umožní „papírová“ podání týkající se podnikatelské činnosti (např. daňové přiznání k silniční dani). Ale pozor, třeba u daňového přiznání k dani z nemovitých věcí pro vás bude platit povinnost elektronického podání.

Informativní osobní list důchodového pojištění můžete i nadále žádat tradiční poštou

Nový elektronický systém ČSSZ vám zpřístupní vybrané údaje, jako je přehled dob důchodového pojištění, umožní získat výpis z některých údajů, požádat o vydání potvrzení, zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění apod. Jeho prostřednictvím také elektronicky podáte tiskopisy, které jsou systémy ČSSZ zpracovány a ověřeny.

Doklady zde evidované navíc často poslouží i jinak než jen pro účely důchodu. Mohou se vám hodit v situacích, kdy potřebujete svou pracovní minulost prokázat např. novému zaměstnavateli, v souvislosti s podnikáním pro doložení praxe apod.

Informativní osobní list důchodového pojištění vám však každoročně může přijít domů i tradiční poštou. Stačí o to požádat místně příslušnou ČSSZ.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení