Nový občanský zákoník se dotknul i hypoték

Nový občanský zákoník se dotknul i hypoték

Informace obsažené v tomto článku jsou mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Doma, v médiích, na nákupech, v hospodě. Všude tam slýcháváme, jak nám nový občanský zákoník změnil život. Je pravdou, že se dotknul též hypoték a náležitostí s nimi souvisejících. Ovšem jsou tyto změny hypoték pozitivní nebo negativní?

Nový občanský zákoník, který vstoupil v platnost prvním lednem letošního roku, přinesl řadu změn. Změnil více než dvě stovky předpisů, a tak se není čemu divit, že se dotknul také hypoték a hypotéčního bankovnictví.

Stavba a pozemek jsou jednou nemovitostí

Přestože je většina změn administrativního charakteru, jde o určitý posun k ještě větší ochraně klienta a jeho práv. Změnami tedy prošla například definice nemovitosti. V minulosti platilo, že klienti, kteří vlastnili rodinný dům a pozemek, jsou majiteli dvou nemovitostí. V novém občanském zákoníku jsou již majiteli jedné nemovitosti. Ono sloučení může být problémem v případě, že majitel pozemku je jiný, než vlastník stavby. V případě, že jste si rodinný dům postavili na cizím pozemku, máte na něj automaticky předkupní právo. Naopak majitel pozemku má předkupní právo na rodinný dům stojící na jeho pozemku.

Změnou prošla i zmínka o výstavbě na pozemku jiného vlastníka. Do minulého roku mohl na cizím pozemku stavět prakticky kdokoliv, kdo uzavřel alespoň ústní smlouvu s majitelem nemovitosti. V aktuálním občanském zákoníku je tento stav řešen tak, že k výstavbě na pozemku jiného vlastníka se požaduje oběma stranami uzavřená písemná smlouva. Ta se následně vkládá do katastru nemovitostí.

Snaha o zamezení podvodů s pozemky

I katastrální úřad dostal novou povinnost. Nově musí majitele nemovitosti informovat o všech změnách, které se jeho majetku dotknou, což mění i kupní či zástavní smlouvy. Noví majitelé si tak budou muset na svou nemovitost počkat dvacet dní. Tedy do doby, v níž má stávající vlastník právo se proti zápisu ohradit.

Kromě toho je nyní zpoplatněn výmaz zástavního práva v katastru nemovitosti, nebo dochází k úpravám obchodních a smluvních podmínek jednotlivých bankovních instituci. 

Největší změnou, která se týká hypotéky jako takové, je stav, kdy má banka povinnost informovat klienty o podmínkách uzavření úvěrových smluv. Snaha o zlepšení informovanosti mezi bankou a klientem, a to i v rámci tzv. předsmluvních informací, by měla zajišťovat zvýšení ochrany klienta. 

Předsmluvní informace, jako záruka větší informovanosti klientů

V institutu předsmluvních informací by se měl klient dozvědět obecné informace o poskytovateli hypotéky, přičemž by neměl chybět ani slovník pojmů. Tedy definic spojených s bankovnictvím, úroky, se smlouvami, s bankovním účtem. Kromě toho by měl být zmíněn i rozsah poskytovaných služeb. Jednotlivé způsoby uzavírání smluv, informace o platebním styku a fondu pojištění jsou taktéž samozřejmostí.

Přestože se zdá, že s novým občanským zákoníkem přišly jenom institucionální a administrativní změny, není to tak úplně pravda. Snaha o větší transparentnost a zveřejňování informací, společně s důslednější kontrolou napomáhají bezpečnosti a větší informovanosti klientů.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení