Nový příspěvek na financování hasičů

Nový příspěvek na financování hasičů

Od příštího roku zavede novela zákona o pojišťovnictví nový zdroj financování pro hasiče. Z prostředků vybraných v rámci povinného ručení budou pojišťovny muset odvést tři procenta jako příspěvek na činnost hasičů. Argumentem pro zavedení příspěvku je fakt, že komerční pojišťovny vydělávají velký objem finančních prostředků. V tomto článku se blíže podíváme, jaký bude toto opatření mít dopad a zda se nově zavedený příspěvek nepromítne do zvýšení ceny povinného ručení.

Od ledna 2014 budou pojišťovny odvádět část z přijatého povinného ručení, a to konkrétně tři procenta. Finance budou posilovat Fond zábrany škod a měly by být využity účelově v oblasti dopravy.

Odpovědnost za financování hasičů a obecně záchranného systému nese stát. Proti přenesení této odpovědnosti na pojišťovny hovoří skutečnost, že pojišťovna si nemůže být jistá, že i v příštím období dokáže vybrat dostatek prostředků, aby byla schopna vypořádat všechny své závazky. Proto vzniká oprávněná obava, že by mohlo dojít ke zvýšení ceny povinného ručení. V oboru pojišťovnictví existuje konkurenční prostředí, které tlačí ceny pojištění dolů. Ty jsou již nyní dle pojišťoven nerentabilní.

Výkonný ředitel České asociace pojišťoven potvrdil, že ceny povinného ručení mohou vzrůst až o 20%. Na jejich zvyšování se kromě výše zmíněného příspěvku promítne samozřejmě více faktorů.

Zavedení příspěvku bude znamenat dopad do soukromého sektoru. Odpůrci novely hovoří o diskriminaci provozovatelů motorových vozidel, kteří budou touto změnou zasáhnuti nejvíce, a poukazují na fakt, že zisk soukromého sektoru bude nižší. Dále se lze ptát, proč příspěvek půjde převážně právě na hasiče jako na jednu ze složek záchranného systému.

Na druhé straně stojí názor, že bude možno zajistit nové kvalitnější vybavení záchranných sborů, a tím budou vznikat nižší škody na majetku i na zdraví, takže pojišťovny budou vyplácet méně.

Nicméně nový občanský zákoník bude zcela jistě znamenat zvýšení nákladů pojišťoven. Jak vysoké ceny povinného ručení nakonec budou, rozhodnou jednotlivé pojišťovny.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení