O kolik peněz ještě přijdete kvůli inflaci?

O kolik peněz ještě přijdete kvůli inflaci?

V tomto článku si přečtete, jak se vypořádat s inflací. Ta totiž pravidelně snižuje hodnotu všech úspor. V závěru článku najdete odkaz na kalkulačku pro výpočet inflační ztráty.

 

Investujeme-li, očekáváme výnos. Všeliké finanční ústavy či investiční společnosti se předhánějí v nabídkách a klíčovým ukazatelem jsou procentní zhodnocení vložených prostředků. Do hry však vstupuje ještě jeden hráč, inflace. Otevřená encyklopedie Wikipedie uvádí: Inflace je ekonomický jev, který označuje všeobecný růst cenové hladiny, neboli snížení kupní síly peněz. Znamená to, že za stejnou číselnou hodnotu na bankovkách či mincích si postupem času mohu nakoupit stále méně a méně zboží. Druhou stranou inflace je fakt, že zároveň rostou výdělky. Proto je měřítkem životní úrovně srovnání tzv. reálné mzdy, což je její nárůst za určité období po odpočtu vlivu inflace.

Opakem inflace je deflace, kdy se ceny i výdělky postupně snižují. Mohlo by se zdát, že dlouhodobý pokles cen je lepší alternativou než jejich neustálý vzestup. Tak jednoduché to ale není, jak lze pozorovat na příkladu japonské ekonomiky.

Inflaci se snaží ovlivňovat zejména centrální banky, u nás ČNB. Mohou tak činit pouze nepřímo, zejména regulací objemu peněz v daném hospodářském prostoru a stanovováním základních úrokových sazeb. Jsou to diskontní, lombardní a repo sazba. Od nich se odvíjí úročení na mezibankovním trhu i komerčních úvěrů. Jinak řečeno, centrální banka takto stanovuje cenu peněz v ekonomice.

Jestliže tedy vkládáme své prostředky do finančních instrumentů, měli bychom pamatovat také na to, že nabízené zhodnocení je třeba porovnat se znehodnocovacím vlivem inflace. Je-li náš investiční horizont krátký, dbáme především na bezpečnost a můžeme se spokojit s výnosem, který inflaci alespoň vyrovná. V úvahu připadají různé spořicí účty nebo otevřené podílové fondy peněžního trhu. U střednědobých a zejména dlouhodobých záměrů by však bylo použití jmenovaných instrumentů pošetilé, neboť zde je zapotřebí, aby vklady překonaly inflaci co možná nejvíce. Nejhorší variantou pak je ponechání větších částek někde doma ve slamníku či na běžném účtu. V tu chvíli váš majetek nezadržitelně taje jako jarní sníh.

Jak jste na tom se svými penězi, si můžete ověřit na kalkulačce Inflační ztráty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení