Ochraňte si svou nemovitost

Ochraňte si svou nemovitost

Dokážete si představit situaci, kdy se vám zničí váš nádherný nový dům nebo byt kvůli požáru, krádeži nebo ničivé bouři? Víte, že takové škody mohou dosahovat i milionů korun a mohly by vás finančně zcela zničit? Jistě se s tím nechcete smiřovat. A také že nemusíte. V tomto článku se dozvíte rozdíl mezi tímto dvěma typy pojištění a poradím vám, jak si vybrat to správné pojištění pro vaši nemovitost.

Pojištění nemovitostí a domácností bývají často zaměňovány, a přestože mají některé společné rysy, jejich rozdíly jsou zásadní. Pojištění nemovitosti se vztahuje na samotnou fyzickou stavbu domu nebo bytu – jeho zdivo, střechu, podlahy, okna nebo instalace. Pokud by se tedy váš dům poškodil v důsledku například povodně nebo požáru, může toto pojištění pokrýt náklady na opravu nebo obnovu.

Pojištění domácnosti na druhé straně chrání vaše osobní vlastnictví v domě či bytě - nábytek, elektroniku, oblečení atd. To znamená, že pokud by došlo k například vloupání a ztrátě cenných předmětů, toto pojištění by mohlo pokrýt jejich nahrazení. Zjednodušeně můžeme říct, že pojištění domácnosti kryje to, co byste si v případě stěhování zabalili s sebou a pojištění nemovitosti kryje to, co je pevně spojené s konstrukcí domu či bytu.

Oba typy pojištění ale vytvářejí komplexní krytí majetku a mohou být pro vás klíčové pro finanční ochranu v případě nepředvídatelných událostí.

Jaký typ pojistky si vybrat?

Typ pojištění, na který byste se měli zaměřit, závisí na tom, co potřebujete pokrýt. Máte-li vlastní dům nebo byt, doporučuji vám kombinaci obou pojištění pro maximální ochranu. Pokud jste nájemníkem, možná budete potřebovat pouze pojištění domácnosti, protože budova by měla být pojištěna majitelem nemovitosti.

Při výběru také dbejte na to, jaké škody pojišťovna pokrývá. Zatímco některé nabízejí základní krytí pro události jako jsou požár nebo krádež, jiné poskytují rozšířenou ochranu včetně škod způsobených například vandalismem nebo povodněmi.

Můj tip pro vyhnutí se překvapením? Detailně si přečtěte pojistné podmínky a nepodepisujte nic, čemu plně nerozumíte.

Jak zjistit cenu a optimalizovat své pojištění?

Cena obou typů pojištění se liší dle řady faktorů. U nemovitostí to mohou být například věk či stav budovy, umístění nebo její využití. U domácnosti pak rozhoduje hodnota a typ majetku, který chcete pojistit.

Jedním z nejlepších způsobů, jak ušetřit na pojištění, je prevence rizik - instalace alarmu, požárního systému či některých zařízení chytré domácnosti mohou snížit u některých pojišťoven pojistné. Taktéž může pomoci pravidelná údržba nemovitosti.

Pokud máte jakékoliv další otázky o tomto tématu a potřebujete konkrétní rady ohledně vaší situace, neváhejte se na mne obrátit prostřednictvím kontaktů uvedených na mém webu.

Ing. Monika Veličková
Autor: Ing. Monika Veličková

Jmenuji se Monika Veličková a specializuji se jako realitní a investiční poradce v Olomouckém kraji a v rodných Jeseníkách. Ve své každodenní praxi propojuji svět financí a realit do jedné, pro lidi dostupné služby, díky které získávají benefity VIP klientely.
 
Mým posláním je plnit klientům jejich životní cíle, např. vlastní bydlení, finanční nezávislost. Finanční plánování, se kterým denně pracuji, zajišťuje pro mé klienty dostatečný finanční kapitál na splnění jejich cílů. Provádím je bezpečně a s jistotou jejich finančním životem. Stejné principy uplatňuji i při své realitní činnosti, při které řeším prodej nemovitosti svým klientům. Bezpečí, lidský přístup a jistota celé transakce – to lidé nejvíce oceňují na mé práci realitního makléře.
 
I s Vámi se velmi ráda potkám a seznámím Vás osobně se svými službami.
 
Těším se na Vás  Monika

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení