Podívejte se na zajímavosti a úspěchy roku 2014

Podívejte se na zajímavosti a úspěchy roku 2014

Informace obsažené v tomto článku jsou mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

V dnešním článku nenajdete rady, jak správně spořit, nastavit si výhodnou hypotéku nebo dobře investovat. Blížící se konec roku je příležitostí k tomu, abychom si připomněli, co se za poslední rok stalo. Využijte příležitosti, udělejte si šálek dobrého čaje nebo kávy a odpočiňte si na chvilku u výčtu nedávných událostí.

Od 4. do 27. ledna v ostravské zoo přivítali 3 nové přírůstky. Narodila se mláďata ovcí mongolských, 2 beránci a jedna ovečka. Beránek ze 4. ledna byl vůbec první mládě roku 2014 v této zoo.

2. února se stal Čech Zdeněk Štybar v nizozemském Hoogerheide mistrem světa v cyklokrosu v kategorii Elite.

Od 8. do 19. února získala na zimních olympijských hrách v ruském městě Soči česká reprezentace celkem 8 medailí, 2 zlaté, 4 stříbrné a 2 bronzové.

1. března dosáhl Jaromír Jágr jako sedmý hokejista v historii v NHL hranice 700 gólů. Bylo to ve 24. minutě během zápasu na ledě York Islanders a Jágr tím zvýšil vedení na 2:0.
Ve stejný den také oslavil své 75. narozeniny český spisovatel, herec a loutkář Ivan Kraus.

13. března udělili knězi, teologovi, sociologovi a politickému aktivistovi Prof. Tomáši Halíkovi jako prvnímu Čechovi Templetonovu cenu, jež se od roku 1973 získává za přínos pro pokrok ve výzkumu a objevech týkajících se duchovních skutečností.

27. března ohlásili Američané objev trpasličí planety s dosud nejvzdálenějším perihéliem, (což je vzdálenost od Slunce).

1. dubna oslavil 85. narozeniny český spisovatel žijící ve Francii Milan Kundera. Francouzský deník Le Figaro velmi pozitivně zhodnotil jeho novou knihu Fete de l'insignifiance (Slavnost bezvýznamnosti), která ve francouzském vydání vyšla 3. dubna. Kundera se tím vrátil na literární scénu po dlouhých 14 letech (v roce 2000 vyšel jeho předchozí román Neznalost).

15. dubna byly vyhlášeny ceny za literaturu v soutěži Magnesia Litera. Knihou roku se stala literatura faktu, kniha Jiřího Padevěta Procházky protektorátní Prahou. V kategorii próza zvítězil Emil Hakl a jeho Skutečná událost. Cenu čtenářů získal Zdeněk Svěrák za povídkovou knížku Po strništi bos.

22. května převzal profesor Jaromír Hradec výroční cenu pro Českou kardiologickou společnost. ČKS byla oceněna na 66. valném shromáždění Světové zdravotnické organizace v Ženevě za celosvětový přínos k léčbě akutního srdečního infarktu a za originální výzkumné výsledky s přímým dopadem na léčebnou praxi.

2. června oslavila 1. rok historicky první česká paterčata: Terezka, Michael, Deniel, Martin a Alex.

19. července informovala česká média, že se v pražské motolské nemocnici podařilo lékařům úspěšně voperovat umělé srdce prvnímu dětskému pacientovi.

24. července se na prkna prestižního newyorského divadla DR 2 dostalo české komorní drama The Good and the True od Lucie Kolouchové a Tomáše a Danieala Hrbka. Domovskou scénou je pro hru Švandovo divadlo v Praze, kde se hraje pod jménem Šoa.

26. července český horolezec Radek Jaroš zdolal K2 a stal se tak 15. horolezcem světa, který zvládl všech 14 osmitisícovek bez použití dýchacího přístroje.

8. srpna v brněnské čtvrti Líšeň otevřeli hmatovou stezku pro návštěvníky bez bot. Vytvořili ji dobrovolníci pomocí písku, pilin, šišek, či kamínků a štěrku a sestává z 11 různých úseků. Zodpovídá za ni občanské sdružení Bez bot.

13. srpna informovala média české čtenáře o tom, že na severu Řecka objevili archeologové vchod do hrobky z doby slavného starověkého vládce Alexandra Makedonského. Hrob nebyl porušený ani vyrabovaný.

30. srpna dovezl speciální kamion do Holašovic na Českobudějovicku jeden z největších menhirů v Evropě. 70kilometrovou trasu jel kamion s tímto 60tunovým kolosem čtyři hodiny. V Holašovicích se tak monolit původně ze Studánek stal součástí komplexu, který napodobuje zahraniční Stonehenge.

17. září v Litomyšli na Svitavsku přivítali známou pohádkovou postavičku – plyšového krtečka, který v roce 2011 letěl do vesmíru. Pomocí něj teď na přednáškách Milan Halousek z České kosmické kanceláře popisuje dětem, jaký je pro kosmonauty pobyt v raketoplánech a na vesmírných stanicích.

23. září získala americká společnost Boeing kontrakt NASA na zajištění přepravy posádek do vesmíru. Plánuje vyvinout vesmírné „taxi“, které bude astronauty vozit na palubu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

7. října se v Honkgkongu podařilo vydražit vzácný růžový diamant v přepočtu zhruba za 384 milionů korun. Jedná se o vnitřně bezchybný diamant o 8,41 karátech. 

9. října začali nadšenci ve zlínské sportovní hale skládat největší sériově vyráběné puzzle, obsahující 33 600 dílků. Rekord v rychlosti pokořili a zapsali se tak do Guinnessovy knihy rekordů.

23. října se konal ve Veletržním paláci slavnostní ceremoniál předávání státních cen za rok 2014. Za literaturu byl oceněn lingvista, básník a překladatel z francouzštiny Patrik Ouředník a za překlad literární teoretik a estetik Jiří Pechar. Pro přínos architektuře ocenilo Ministerstvo kultury Ladislava Lábuse, v kategorii hudby Miloše Štědroně, výtvarného umění sochaře Stanislava Kolíbala a divadla Adolfa Scherla.

12. listopadu dosedla sonda Rosetta na kometu 67P/Churyumov-Gerasimenko. Sondu vypustila Evropská kosmická agentura v roce 2004. Momentálně je sonda ve stínu a „spí“.

16. listopadu završila České filharmonie své americké turné v newyorské síni Carnegie Hall mimořádně úspěšným koncertem, který byl vyprodán několik týdnů dopředu. České umělce ocenilo třítisícové publikum dlouhými ovacemi ve stoje.

17. listopadu byl do hokejové Síně slávy v Torontu uveden první Čech v historii – Dominik Hašek. Dostal se tak mezi 259 hokejistů, kteří byli od roku 1945 do 2013 do Síně slávy vybráni.

5. prosince v 13:05 středoevropského času odstartovala z Kennedyho kosmického střediska na Floridě vesmírná loď Orion, která má v budoucnu dopravit astronauty na Mars. Loď se díky raketě s názvem Delta IV dostala do výšky 5800 kilometrů a během více než 4 hodiny trvajícího letu obletěla dvakrát kolem Země.

9. prosince přijela traktorem na jižní pól Nizozemka Manon Osservoortová. 2500 kilometrů uřídila 38letá žena s podporou 7členného týmu za 16 dní, průměrnou rychlostí 10 kilometrů za hodinu.

16. prosince byla poprvé v Česku voperována biologická náhrada menisku kolenního kloubu. Ta postupně vytvoří tkáň velmi podobnou lidskému menisku a umožní pacientovi do tří měsíců návrat k aktivnímu životu, do roka i k vrcholovému sportu.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení