Podvody v katastru nemovitostí a novinky v katastrálním zákonu

Podvody v katastru nemovitostí a novinky v katastrálním zákonu

Majitelka jednoho pražského činžovního domu v hodnotě 40 milionů korun zažila na vlastní kůži, jak je snadné přijít o nemovitost. Na skutečnost, že její dům vlastní jiný majitel, ji upozornila domovnice. Jak je možné, že nastala taková situace, a jak ji lze řešit? A je vůbec možné podobným podvodům předejít? To se dozvíte v tomto článku.

Kupní smlouva k nemovitosti obsahovala padělané razítko městského úřadu, vymyšlené číslo občanského průkazu původní majitelky a její zfalšovaný podpis. Přesto došlo k zápisu nového majitele do katastru nemovitostí. Ten si následně zažádal o úvěr, který chtěl zajistit právě nově nabytým činžovním domem. Pracovníci úvěrové společnosti však měli s podobnými podvody zkušenost a vlastnictví nemovitosti si ověřili.

Pro původní majitelku začala dlouhá soudní pře. Nejprve kontaktovala policii a právníky, požádala soud o předběžné opatření a následovala žaloba na určení vlastnictví. Za půl roku měla svůj činžovní dům zpět a může mluvit o štěstí, protože řešení podobné situace se může protáhnout i do několika let.

Sama aktérka tohoto příběhu do budoucna zvažuje dva možné způsoby ochrany proti podobným případům, a to zaplacení člověka, který bude hlídat zápisy v katastru, nebo zatížení domu půjčkou, aby byl převod pro podvodníky složitější.

Abyste své nemovitosti chránili, je vhodné kontrolovat záznamy v katastru, a pokud dojde k neoprávněným krokům, podejte neprodleně na katastrálním úřadu námitku spornosti.

Vyšší bezpečnost vašich nemovitostí bude zajišťovat nový katastrální zákon, který by měl vstoupit v platnost 1. 1. 2014. Pokud dojde k návrhu změn, bude o tom katastr zdarma informovat vlastníka nemovitosti do 24 hodin. Lidé žijící v zahraničí budou moci využít placené služby kontroly změn.

Větší jistoty se dočkají i kupující. Pokud koupí nemovitost od osoby zapsané v katastru, stanou se jejími novými majiteli, i kdyby skutečným původním vlastníkem byl někdo jiný než prodejce. Další novinkou je zaznamenávání více věcných práv k nemovitostem. Stavbu na cizím pozemku bude ošetřovat nově právo stavby.

Ing. Monika Veličková
Autor: Ing. Monika Veličková

Jmenuji se Monika Veličková a specializuji se jako realitní a investiční poradce v Olomouckém kraji a v rodných Jeseníkách. Ve své každodenní praxi propojuji svět financí a realit do jedné, pro lidi dostupné služby, díky které získávají benefity VIP klientely.
 
Mým posláním je plnit klientům jejich životní cíle, např. vlastní bydlení, finanční nezávislost. Finanční plánování, se kterým denně pracuji, zajišťuje pro mé klienty dostatečný finanční kapitál na splnění jejich cílů. Provádím je bezpečně a s jistotou jejich finančním životem. Stejné principy uplatňuji i při své realitní činnosti, při které řeším prodej nemovitosti svým klientům. Bezpečí, lidský přístup a jistota celé transakce – to lidé nejvíce oceňují na mé práci realitního makléře.
 
I s Vámi se velmi ráda potkám a seznámím Vás osobně se svými službami.
 
Těším se na Vás  Monika

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení