Pojištění domácnosti

Pojištění domácnosti

V posledním desetiletí se struktura a úroveň vybavení českých domácností značně proměnila. Ve většině případů k lepšímu. Dříve luxusní záležitosti, jako kuchyňská myčka či plazmová televize, se stávají běžným standardem. Rovněž kvalita a design nábytku a doplňků v našich domovech snese měřítko odpovídající evropským parametrům.
Vezmeme-li v úvahu veškerý majetek v našich domech či bytech, jedná se o nezanedbatelné finanční částky. Starost o jejich ochranu by tedy měla být nedílnou součástí rodinného hospodaření. Přečtěte si článek Evy Sovové, který vám pomůže uvědomit si některé podstatné okolnosti při sjednávání či změně pojištění domácího vybavení.
Mimo jiné je vhodné soustředit se na položky, které tvoří co do hodnoty významnou část majetku. U většiny pojišťoven jsou totiž v základním rozsahu smlouvy omezeny určitým limitem a je třeba jejich cenu nad tento limit specifikovat. V opačném případě se vystavujeme nebezpečí finanční ztráty. Jsou to zejména:

  • Cenné umělecké předměty či starožitnosti
  • Hodnotné sbírky
  • Domácí elektronika
  • Vybavení pro sport a hobby
  • Neobvykle vysoká peněžní zásoba přechovávaná doma

Dále je rozumné věnovat pozornost výběru pojišťovny, jíž svěříte krytí svého majetku. Vždy je lépe zvolit velkou, kapitálově dobře vybavenou finanční instituci. A to i za cenu o pár stovek ročně dražšího pojistného. Efekt případné úspory se totiž rozplyne, budete-li nuceni čekat na výplatu plnění několik měsíců či dokonce let. Příkladů takovýchto situací u klientů, kteří se nechali nalákat na dumpingové ceny podkapitalizovaných pojišťoven, je z nedávné minulosti celá řada. Tato zásada je ostatně platná i vzhledem k ostatnímu majetku.
Budete-li chtít změnit pojišťovnu, nezapomeňte na dodržení výpovědní lhůty. Ta činí nejméně šest týdnů před skončením pojistného období a počítá se ode dne doručení výpovědi druhé straně.
A na závěr kontrolní otázečka: kdy naposledy jste revidovali své pojištění domácnosti? Pokud vám vychází pět či více let, pak máte nejvyšší čas.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení