Pojistky je potřeba aktualizovat podobně jako antivirový program

Pojistky je potřeba aktualizovat podobně jako antivirový program

Pokud nebudete pravidelně aktualizovat svůj antivirový program, riskujete ztrátu dat. A pokud budete mít zastaralou pojistku na dům, riskujete, že přijde živelná pohroma, proti které nejste pojištěni. Mnozí klienti na to přišli, když jim nedávné letní bouřky poškodily dům, a marně teď žádají své pojišťovny o úhradu škod.

Z aktuálního průzkumu vyplynulo, že asi čtvrtina Čechů neví, kdy pojištění na nemovitost uzavřeli, jaká je výše ročního pojistného a dokonce na jaká rizika se pojištění vztahuje. Většina pojistek je také zastaralých a nereflektují současnou hodnotu majetku. Starší pojistky také mohou zahrnovat nízké limity plnění a právě jejich majitelé se pak diví, proč jim pojišťovna vyplácí tak málo, když jsou vzniklé škody daleko vyšší. Teprve po podobných zkušenostech se lidé začnou o pojistky starat, což potvrzuje i zmíněný průzkum – pojišťovny po letních bouřkách zaznamenaly vysoký zájem klientů o revizi pojistných smluv.

Nová pojištění nemovitosti lépe chrání náš majetek před nyní častějšími meteorologickými jevy. Na příklad většina pojišťoven má už ve stejné kolonce vedle sebe záplavu a povodeň. U starších pojistek tomu tak nebývalo. O rozdílu v termínech záplava a povodeň jsme si povídali již v dřívějším článku.

Aktualizovat bychom měli i svá další pojištění – havarijní, úrazová, životní apod. Zejména havarijní pojištění bývá mnohdy nevhodně nastavené. Důvodem je to, že majitelé vozů rok co rok hradí pojistné u smlouvy, kterou kdysi uzavřeli buď oni sami, nebo leasingová společnost. Zastaralá smlouva pak neodpovídá současné hodnotě auta. Asi 40 % majitelů havarijního pojištění nezná pojistné podmínky.

Čas od času se vyplatí sednout si nad pojistkami s finančním poradcem, který dané problematice dobře rozumí. Pokud máte pocit, že by si vaše pojistky zasloužily zaktualizovat, neváhejte využít kontaktů na těchto stránkách.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení