Populační strom a co z toho plyne

Populační strom a co z toho plyne

V dobách minulých se zařízení živobytí ve stáří rovnalo mít velký počet potomků. Někteří zemřeli předčasně, jiní o rodiče ztratili zájem a těch pár zbylých se o ně nakonec postaralo. Moderní doba s různými koncepty penzijních systémů tyto dříve přirozené vazby úspěšně vymýtila a celá tíha zajištění slušné životní úrovně pro starší část populace spočinula na bedrech státu.

Avšak ouha, rok od roku s tím má stále větší potíže. Pomineme-li fakt, že náš systém je sám o sobě již v dnešní době deficitní, největší hrozba se skrývá v budoucím populačním vývoji. Vypadá to takhle:

strom.gif


Zdroj: Český statistický úřad

Díky stále lepší lékařské péči, prevenci, zdravému životnímu stylu a tak podobně, se stále více lidí dožívá stále vyššího věku. Zároveň však, díky snižující se natalitě, klesá počet těch, kteří jim ze svých odvodů platí důchodový příjem. Současný způsob je totiž průběžný – co se letos vybere, to se letos spotřebuje. O tom, jak je vláda neúspěšná při řešení neblahého vývoje, si přečtěte v článku Jana Stuchlíka Neslavný konec ambiciózního plánu na reformu českých penzí.

No dobrá, ale co s tím? My přece nejsme vláda ani parlament, abychom zázračně uzdravili nemocné státní finance, že? Zapomeňte na to, podstatné záležitosti se odehrávají na osobní úrovni. Předně je třeba začít tuhle situaci brát opravdu vážně. Zejména všichni, jimž je pod padesát, pocítí důsledky doslova na vlastní kůži. A čím mladší občan ČR, tím méně prostředků pro něj zbude v pokročilém věku ze státních zdrojů. Na druhou stranu má také více času, aby si svou slušnou penzi obstaral sám. A čas, jak si můžete přečíst v jednom z předešlých článků, je pro tyto účely nejcennější aktivum.

Znamená to ovšem převzít odpovědnost. Použití vysoce výkonných investičních nástrojů se jeví jako nezbytné. Sestavení racionálního finančního plánu podstatnou podmínkou. A patřičné zajištění současných příjmů a majetku naprostým základem.

Je-li pro vás finanční plánování španělskou vesnicí, neváhejte využít kontaktů na tomto webu. Jste-li poučenými investory, zařiďte se podle svých zkušeností. Jenom jednoho se vyvarujte – vykašlat se na to…

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení