Přehled daňových změn roku 2016 pro podnikatele

Přehled daňových změn roku 2016 pro podnikatele

Podnikáte a zajímá vás, jak se změní daně v roce 2016? Kromě každoročního navyšování různých limitů, což však může pro někoho znamenat i zvýhodnění, jsme se dočkali celé řady úprav také v zákoně o účetnictví. A ty by měly zjednodušit život menším účetním jednotkám, kterých je u nás naprostá většina.

Roku 2016 má být uveden do praxe široce diskutovaný systém elektronické evidence hotovostních tržeb za prodej zboží a služeb. E-tržby (EET) fungují tak, že se každá hotovostní tržba v okamžiku zaplacení zaeviduje přes internet v centrálním datovém úložišti Finanční správy, a jako potvrzení obdrží podnikatel unikátní kód, který uvede na účtenku. Stát tím chce zabránit negativnímu dopadu krácení tržeb na poctivé podnikatele i všechny občany. Povinnými subjekty budou právnické osoby s podnikatelskou činností a podnikající fyzické osoby platící daně v České republice. Na začátku se má elektronická evidence tržeb týkat ubytovacích a stravovacích služeb, poté maloobchodu, velkoobchodu a následně i ostatních činností včetně vybraných řemesel.

Daňové výhody a nevýhody pro živnostníky

Dobrá zpráva je, že se od roku 2016 zvyšuje daňové zvýhodnění na 2. a 3. dítě, které si může uplatnit vždy jeden z rodičů a snížit si tak daň z příjmu fyzických osob. V případě OSVČ však musí vést daňovou evidenci nebo účetnictví, nikoliv uplatňovat výdaje paušálem.

V roce 2015 činilo daňové zvýhodnění na první dítě 13 404 Kč, na druhé dítě 15 804 Kč a na třetí dítě 17 004 Kč. Pro rok 2016 se počítá se zvýhodněním prvního dítěte ve výši 13 404 Kč, druhého dítěte 17 004 Kč a třetího dítěte 20 604 Kč. Pokud tedy uplatníte zvýhodnění na dvě děti, uspoříte na daních 1200 Kč oproti roku 2015.

Tradičně se zvyšují minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění:

  • minimální zálohy na sociální pojištění 2016 činí 1972 Kč (u hlavní činnosti), což je o 29 Kč více než v roce 2015,
  • minimální zálohy na zdravotní pojištění 2016 činí 1823 Kč, což je o 26 Kč více než v roce 2015,
  • minimální mzda vzrůstá v roce 2016 na 9900 Kč, takže si polepší nezaměstnaní, ale zdravotní pojištění osob bez zdanitelných příjmů se zvýší na 1337 Kč (o 95 Kč).

Vzrůstá i výše maximálního vyměřovacího základu pro sociální pojištění, a to na 1 296 288 Kč (v roce 2015 to bylo 1 277 328 Kč). Platí, že pokud váš skutečný vyměřovací základ přesáhne tuto hranici, nebudete od této částky platit další nemocenské a důchodové pojištění ani odvádět solidární přirážku. Počítáte-li své pojistné z maximálního vyměřovacího základu, z důvodu jeho zvýšení zaplatíte na odvodech za rok 2016 o několik tisíc Kč více.

Každé účetní jednotky se dotkne novela zákona o účetnictví

Rozsáhlá novela zákona o účetnictví č. 221/2015 Sb., která je účinná od 1. ledna 2016, přináší 3 hlavní změny:

  1. Rozdělení účetních jednotek na mikro, malé, střední a velké. Kategorizace bude záviset na dosažení nebo překročení alespoň dvou ze tří kritérií: hodnoty aktiv, čistého obratu a průměrného počtu zaměstnanců k rozvahovému dni. Například mikro účetní jednotka má hranici aktiv 9 milionů Kč, roční úhrn čistého obratu 18 milionů Kč a průměrný počet zaměstnanců do 10.
  2. Nově se rozlišují konsolidační skupiny. Subjekty se do nich budou zařazovat podle stejného klíče jako u kategorizace účetních jednotek. Malé skupiny nebudou muset povinně sestavovat konsolidovanou účetní závěrku.
  3. Nová definice subjektů veřejného zájmu. Zatímco dříve byla obsažena v zákonu o auditorech, od roku 2016 je součástí zákona o účetnictví.

Jste-li menší podnikatel, z hlediska účetnictví se dočkáte řady úlev. Pro mikro a malé účetní jednotky, kterých je u nás více než 90 %, bude totiž zjednodušena příloha k účetní závěrce a zrušena povinnost vykazovat přehledy o peněžních tocích a změnách vlastního kapitálu. Mikro účetní jednotky navíc nemusejí k rozvahovému dni oceňovat příslušná aktiva reálnou hodnotou, nebudou podléhat auditu (pokud jim to neurčí zvláštní zákon), nemusejí vyhotovovat výroční zprávu a zveřejňovat výkaz zisku a ztráty.

Mezi další novinky patří povinnost sestavovat zprávu o platbách vládám pro některé subjekty i řada terminologických a formulačních úprav. Společenská poptávka přináší i návrat jednoduchého účetnictví, zejména pro velmi malé účetní jednotky, které nejsou primárně založeny za účelem podnikání a věnují se převážně společensky prospěšné činnosti.

Změny zaznamená i DPH a trh s realitami

V roce 2016 vstupuje v platnost i několik změn v oblasti daně z přidané hodnoty. Jako prevenci daňových úniků a podvodů budou muset podnikatelé podávat kontrolní hlášení (prozatím označované za administrativně náročné), znovu se rozšíří režim přenesené daňové povinnosti a skončí výjimky pro podávání daňového přiznání k DPH v elektronické podobě.

Další úpravy se týkají realitního trhu. Někdejší daň z převodu, dnes nazývanou daň z nabytí nemovitých věcí, má od dubna roku 2016 platit pouze kupující. Její výše činí 4 % ze základu daně (ceny nemovitosti). Ruší se také institut ručitele, kterým je druhá strana obchodu. Podnikatelé přitom mohou už od roku 2014 odečíst od základu daně prokazatelné náklady za odhad nemovitosti. Mění se i pravidla pro osvobození prvního úplatného nabytí nových staveb a jednotek, které zahrne už jen ty dokončené nebo užívané, a ne rozestavěné.

Pamatujte i na to, že už od roku 2015 platí pro poplatníky vlastnící datovou schránku povinnost podávat řádné, dodatečné i opravné přiznání k dani z nemovitých věcí v elektronické podobě.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení