Přehled daňových změn roku 2016 pro zaměstnance

Přehled daňových změn roku 2016 pro zaměstnance

Počátek roku 2016 přináší hned několik změn různých zákonů, které se dotknou jak podnikatelů, tak zaměstnanců. Vyplatí se být ve střehu a využít je co nejvíce ve svůj prospěch.

Kdo bude zaměstnán za minimální mzdu, jistě uvítá její navýšení na 9900 Kč. Institut minimální mzdy má zabránit pádu zaměstnanců s nejnižšími mzdami do chudoby a zajistit nezávislost pracujícího člověka na sociálních dávkách. O skutečném vlivu minimální mzdy na ekonomiku a sociální oblast se v odborných kruzích ostře debatuje, což však nemění nic na tom, že je u nás jedna z nejnižších v Evropě.

Čím více dětí, tím lépe

Vítaná novinka se týká rodičů více dětí, zaměstnanců i OSVČ, kteří vedou daňovou evidenci či účetnictví (neuplatňují výdajové paušály). Za rok 2016 si bude moci jeden z nich uplatnit daňové zvýhodnění u prvního dítěte ve výši 13 404 Kč (stejně jako v předešlém roce), ale už u druhého dítěte tato částka stoupá na 17 004 Kč (v roce 2015 to bylo 15 804 Kč) a u třetího dítěte na 20 604 Kč (v roce 2015 šlo o částku 17 004 Kč). Pokud máte například dvě děti, na které uplatňujete zvýhodnění, oproti roku 2015 ušetříte ročně na daních 1200 Kč. Maximální výše ročního daňového bonusu se přitom zvyšovat nebude a zůstane na úrovni 60 300 Kč.

Novela zákoníku práce upravila od 1. října 2015 dohody konané mimo pracovní poměr, u kterých je umožněna výpověď bez udání důvodu s 15denní výpovědní dobou a v odůvodněných případech i okamžité zrušení pracovního vztahu. Určila také, že pracovní úrazy a nemoci z povolání se mají odškodňovat podle zákoníku práce a nikoliv podle občanského zákoníku. Znamená to, že pokud utrpíte pracovní úraz, bude na něho nahlíženo jinak než například na úraz z autonehody.

Změny v občanském zákoníku opět usnadňují zaměstnávání 15letých s ukončenou školní docházkou a v zákoníku práce jsou očekávány příslušné paragrafy, týkající se placení či neplacení náhrady mzdy v prvních 3 dnech nemoci. K proplácení časné nemocenské však chybí shoda mezi členy vládní koalice. Také zaměstnavatelé jsou proti, protože se obávají jejího zneužívání.

Penze – velké téma pro všechny generace

V roce 2016 se dočkáte i peněz investovaných do druhého pilíře penzijního připojištění, který se ruší. Nejpozději do 30. září 2016 byste je měli mít na účtu, případně převedené do jiného spoření na důchod.

Části zaměstnanců se každoročně týká i odchod do důchodu. Je uzákoněno, že žadatelé o řádný i předčasný starobní důchod musejí v roce 2016 prokázat minimálně 32 let pojištění, zatímco v roce 2015 to bylo 31 let. Výpočet důchodu zohledňuje zejména osobní vyměřovací základ, redukční hranice, výpočtový základ, procentní výměru (1,5 %) za odpracované roky a náhradní doby pojištění. Konkrétní měsíční důchod zahrnuje individuálně vypočítanou procentní výměru a základní výměru, která v roce 2016 činí 2440 Kč.

Daňová změna se týká i realitního trhu

Se zaměstnáním úzce souvisí i starost o bydlení, potažmo hypotéky. Nové pravidlo zní: Kupujete nemovitost – platíte daň. Od dubna 2016 má totiž daň z nabytí nemovitých věcí platit už jen kupující. Tato daň představuje 4 % ze základu daně, tedy ceny nemovitosti. Ruší se i dosavadní institut ručitele, kterým je druhá strana obchodu. Navíc první úplatné nabytí nových staveb a jednotek má být osvobozeno od daně jen u dokončených nebo užívaných staveb a jednotek, nikoliv rozestavěných.

Ačkoliv stát cílí na zjednodušení pravidel, řada kritiků upozorňuje na možné zdražení nových bytů a ztíženou situaci mladých rodin, které si chtějí pořídit nové bydlení.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení