Přišli jste o auto na leasing? Poradíme, jak postupovat

Přišli jste o auto na leasing? Poradíme, jak postupovat

Odcizení automobilu či jeho poničení patří mezi noční můry řidičů. Pokud se navíc jedná o vozidlo pronajaté prostřednictvím leasingové společnosti, je třeba počítat s řadou formalit a nepříjemných důsledků. Zjistěte, jak v těchto situacích postupovat a jak předcházet zbytečnému doplácení za škody na voze, které jste nezavinili.

Pokud máte automobil na úvěr, nemusíte si příliš lámat hlavu s tím, co byste měli dělat v případě jeho odcizení či poškození. Vůz je plně váš, tudíž byste nepříjemnou situaci řešili přímo s vaší pojišťovnou. Ta by následně poslala peníze vyplývající z pojistky na váš účet a nemuseli byste řešit podíl bankovního ústavu, od kterého jste si úvěr brali. U automobilu na leasing je ale situace o něco komplikovanější.

Krádež
Ráno se vzbudíte a zjistíte, že automobil je pryč. Nyní je třeba zkontaktovat policii, pojišťovnu i leasingovou společnost. Poté co všechny tyto instituce informujete o nepříjemné události, nepřestávejte s posíláním splátek. Klíčovým momentem je den, kdy policie vydá usnesení o odložení pátrání po vozidle. Tento dokument zašlete opět do pojišťovny i leasingové společnosti. Následně přichází na řadu vyrovnání s leasingovou společností prostřednictvím předčasného ukončení leasingové smlouvy.

Dopravní nehoda
Pokud došlo k dopravní autonehodě, vydejte se s protokolem o nehodě do příslušné pojišťovny. V ní vyplňte hlášení o pojistné události a samozřejmě nezapomeňte neprodleně informovat i leasingovou společnost, které automobil po dobu trvání smlouvy patří. Ať do leasingové společnosti zatelefonujete, a nebo zašlete e-mail, připravte si předem důležité údaje. Při ohlašování nehody nezapomeňte uvést datum události, SPZ automobilu, číslo leasingové smlouvy a přibližný rozsah škody. Naskenujte či okopírujte i protokol o nehodě a po domluvě jej co nejdříve zašlete. O škodě na vozidle informujte leasingovou společnost i v momentě, kdy došlo k poškození vinou vandalů.

Můžete i doplácet
Pokud bylo vozidlo poškozeno v takové míře, že už není pojízdné a v úvahu nepřichází ani jeho oprava, dochází zpravidla k předčasnému ukončení leasingové smlouvy. Finanční vypořádání s leasingovou společností se následně odvíjí od toho, jakou sumu společnost získá od pojišťovny. Z obdržené částky bude odečten zisk, který vyplývá z leasingové smlouvy, a případně i pokuta za předčasné ukončení smlouvy. Pokud by ke krádeži či destrukci vozu došlo záhy po uzavření smlouvy, je možné, že částka vyplývající z pojištění nepokryje pohledávky, které má leasingová společnost vůči klientovi. Následně tedy může dojít k situaci, kdy nájemce auta splácí dále již neexistující vůz.

Jak se bránit
K základnímu balíčku pojištění si mohou řidiči vybrat i další doplňková pojištění, která pomohou zmírnit důsledky nepříjemných událostí. Jedná se o pojištění skel, pojištění nákladu na zapůjčení náhradního vozidla či pojištění právní ochrany. Pokud se spíše než nehody obáváte neschopnosti splácení, lze se pojistit i v tomto případě. Speciální pojistka se vztahuje na případy, kdy dojde k úmrtí, plné invaliditě či pracovní neschopnosti klienta vinou úrazu nebo nemoci. Tyto pojistky vám sice nezaručí, že se nebudete muset potýkat s nepříjemnými situacemi, ale jistě vám je pomohou zmírnit.

Ing. Monika Veličková
Autor: Ing. Monika Veličková

Jmenuji se Monika Veličková a specializuji se jako realitní a investiční poradce v Olomouckém kraji a v rodných Jeseníkách. Ve své každodenní praxi propojuji svět financí a realit do jedné, pro lidi dostupné služby, díky které získávají benefity VIP klientely.
 
Mým posláním je plnit klientům jejich životní cíle, např. vlastní bydlení, finanční nezávislost. Finanční plánování, se kterým denně pracuji, zajišťuje pro mé klienty dostatečný finanční kapitál na splnění jejich cílů. Provádím je bezpečně a s jistotou jejich finančním životem. Stejné principy uplatňuji i při své realitní činnosti, při které řeším prodej nemovitosti svým klientům. Bezpečí, lidský přístup a jistota celé transakce – to lidé nejvíce oceňují na mé práci realitního makléře.
 
I s Vámi se velmi ráda potkám a seznámím Vás osobně se svými službami.
 
Těším se na Vás  Monika

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení