Program Zelená úsporám nabízí statisícové dotace

Program Zelená úsporám nabízí statisícové dotace

Stovky tisíc korun má nyní na dosah téměř každý. Vytápění biomasou, zateplení i stavba nového ekologického domu, to vše půjde snáz než kdy jindy. Program Zelená úsporám nabízí dotace tomu, kdo se rozhodne pro ekologičtější způsob bydlení.

Nezáleží na tom, jestli bydlíte v rodinném či bytovém domě, nebo jestli se teprve chystáte k vybudování novostavby, od 22. dubna si můžete zažádat o dotace v řádech stovek tisíc korun. Stačí jen splnit dané podmínky a odnést vyplněný formulář na příslušný krajský úřad Státního fondu životního prostředí ČR.

Rodinné domky – pokrytí až 60% nákladů
Do první kategorie žadatelů o dotace programu Zelená úsporám spadají obyvatelé rodinných domků. Pro ty nachystalo ministerstvo životního prostředí balíček v podobě příspěvku na komplexní zateplení. V tomto případě je možné získat až 1950 Kč/m2  podlahové plochy (max. do 50 % nákladů). Pokud by se jednalo jen o dílčí zateplení, žadatelé mohou získat až 850 Kč/m2 (opět max. 50 % nákladů). Jestliže se rozhodnete pro přechod z méně ekologického vytápění (elektřina, fosilní paliva) na využívání biomasy, čeká vás příspěvek do výše 80 000 korun. Částka pokryje 60% nákladů. Pokud dáte přednost vytápění pomocí tepelného čerpadla, dotace pokryje 30% nákladů až do výše 75 000 korun. Solární systémy na ohřev vody a přitápění budou dotovány částkou do 80 000 korun (50 % nákladů).

Bytové domy – dotace až 1350 Kč/m2
Dotace pro bytové domy jsou obdobné jako v případě rodinných domků. Komplexní zateplení se rovná příspěvku až 1350 Kč/m2. Dílčí zateplení znamená dotaci až 600 Kč/m2. Přechod na vytápění biomasou je příslibem dotace ve výši 25 000 Kč/byt. Solární systémy na ohřev vody a přitápění budou dotovány maximálně 35 000 Kč/byt. Ve všech případech se jedná o pokrytí 50 % nákladů.

Novostavby – příspěvek až 220 000 korun
Pokud se chystáte k výstavbě nového obydlí, ideálním řešením je pasivní rodinný dům. Na ten získáte dotaci v hodnotě až 220 000 korun. Pasivní bytový dům předznamenává příspěvek 140 000 korun. Pokud se při výstavbě rozhodnete pro vytápění biomasou nebo tepelnými čerpadly, můžete získat až 80 000 korun. Vybudování solárního systému je příslibem pro dalších 80 000 korun.

Kombinace opatření = bonus 50 000 korun
Motivací k vybudování co nejekologičtějšího bydlení je bonus. V případě kombinace opatření u rodinného domku získá žadatel 20 000 korun. U bytových domů dosahuje částka 50 000 korun. Pokud vás dotace nalákaly, stačí dodržet jednoduchý postup a příspěvek může být váš.

Mám nárok?
Podat žádost může každý, kdo dokončil některé z výše zmíněných opatření po 1. dubnu 2009. Dotace se tedy vztahuje na ty, kteří se ke stavbě teprve chystají, ale i na ty kterým se opatření již podařilo realizovat od daného data.

Kdy a kde zažádat?
Žádosti můžete podávat od středy 22. dubna na krajských pracovištích Státního fondu životního prostředí ČR.

Jak proces probíhá?
Pokud žádáte o dotaci na projekt, který již proběhl, musíte k žádosti přiložit i faktury. Jakmile budou údaje překontrolovány a schváleny, dojde k proplacení dotace na účet.
Jestliže se k realizaci teprve chystáte, podejte žádost. Po kontrole byste měli získat příslib dotace. Jakmile bude projekt realizován, doložte o tom doklady společně s fakturou. Dokumenty budou překontrolovány a mělo by dojít k proplacení dotace na účet.

Kde se dozvím více?
Zájemcům o bližší informace je k dispozici internetová stránka www.zelenausporam.cz a nebo bezplatná telefonní linka 800 260 500.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení