Se stavebním spořením už je to zase jinak. Jak to bude dál?

Se stavebním spořením už je to zase jinak. Jak to bude dál?

Informace obsažené v tomto článku jsou mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Ústavní soud na konci dubna rozhodl o zrušení změn, které v zákoně o stavebním spoření na podzim prosadila vládní koalice. S okamžitou platností se ruší 50% daň ze státního příspěvku, zbytek zákona přestane platit na konci tohoto roku. S čím musíte ve stavebku počítat, se dočtete v dnešním článku.

Podle původních „pravidel hry“ měli klienti, kteří si sjednali smlouvu o stavebním spoření do roku 2003, získat ročně 25% z naspořené částky, nejvýše však 4 500,- Kč. Smlouvy uzavřené po tomto datu měly nárok na státní podporu 15% z naspořené částky, nejvýše 3 000,- Kč. A právě na tyto státní příspěvky uvalila podzimní vládní novela mimořádnou 50% daň. Budeme-li uvažovat s maximálně možnými příspěvky, bylo klientům se staršími smlouvami připsáno 2 250,- Kč a těm s novějšími smlouvami 1 500,- Kč. Dobrou zprávou je, že díky rozhodnutí Ústavního soudu získají majitelé stavebního spoření tuto částku ještě jednou. Doplatky doputují na účty klientů automaticky a nemusí se o ně nikde hlásit.

Mnohá média rozhodnutí soudu interpretovala jako návrat k původnímu stavebnímu spoření a nevěnovala dostatečný prostor té části novely, která zůstává do konce roku v účinnosti. Podle ní i nadále platí, že nárok na státní příspěvek za tento rok bude 10% z naspořené částky a jeho výše maximálně činí 2 000,- Kč. Platí také, že úroky ze spoření podléhají 15% zdanění jako jakýkoliv jiný příjem.

Vydrží-li současná koalice, můžeme počítat s tím, že od příštího roku budou zrušené změny ve stavebním spoření opět platit. Vláda má nyní do konce roku dost času na to, aby připravila ve spoření takové změny, které již budou po právní stránce v pořádku. Navíc od roku 2012 by mělo pro nové smlouvy o stavebku platit, že se naspořené prostředky, které byly obohaceny o státní příspěvky, musí využít opravdu na účely bydlení. Na Slovensku, kde tato podmínka již platí, rapidně klesl od jejího zavedení o stavební spoření zájem. Nevěste však hlavu! Na trhu existuje celá řada jiných produktů, které nabízejí podobné zúročení jako stavební spoření. Chcete-li se o nich dozvědět více, využijte kontaktů na těchto stránkách.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení